Гробница на високопоставен монах откриха на Перперикон

Гробница на високопоставен монах откриха на Перперикон | StandartNews.com

Гробница на високопоставен духовник разкриха археолози на най-голямата базилика на Перперикон. Със своите размери от 31 метра дължина, 14 метра височина и над пет метра височина храмът е най –големият в Родопите от 5-6 век .

„Този гроб е абсолютно различен от останалите 34 гробове, повечето от 12-13 век, които разкриваме това лято край църквата. Той е покрит с добре направени плочи и вкопана в скалите камера, която е оформена много добре даже има съоръжение да оттичане на водата. В гробницата не излязоха кости. Вероятната причина е високата киселинност на почвата, която ги унищожава.Другата възможност е костите да са били извадени в някакъв момент и погребани в костница или на друго място", коментира проф. Николай Овчаров, ръководител на проучванията.

Той уточни, че намерената вътре керамика е от 5 век, а погребаният високопоставен духовник е бил монах, затова не могат да се очакват златни кръстове и други църковни предмети. Вероятно става въпрос за гроб на един от първите епископи, които са били монаси, а християнската традиция е била те да бъдат погребвани само в раса без никакви атрибути.

На отварянето на гробницата на високопоставения духовник присъстваха журналисти.Пред тях и посетителите проф. Овчаров показа и разкрития пред ден още един гроб с надгробна плоча, върху която са изсечени кръст е надписи на гръцки език, които реставраторите почистват. Предполага се, че са изписани имената на погребания човек и молитва за неговата душа.„Надписите на Перперикон за сравнително редки и когато излизат са много ценни находки", обясни професорът.

По думите на археолога годината е много успешна. „Само тази църква от 5-6 век стига. Освен монументалната украса тя е била и стенописана.В църквата са намерени и парченца от цветна мазилка, датирана към 5 век. „Този грунд и пясъчна подложка са характерни за периода 5-6 век, периода на късната античност", обясни проф. Овчаров.

Раннохристиянската църквата е трикорабна едноабсидна, през 9-10 век е била преустроена като остава да действа само централният кораб, а храмът функционира до 12-13 век. От последния период са и останалите 34 гроба. Именно в некропола от 12-13 век са и намерените доста красиви накити – бронзови наушници, обици, някои със сребърна и златна украса, пръстени, мъниста. В западната част археолозите очакват да проучат и атриума т. е. двора към църквата.

От раннохристиянския период на храма са запазени колони с 2 метра дължина, капител от йонийски тип. Заедно с арките общо височината на страничните кораби е стигала между 5-6 м , а централният кораб- 8-9 метра „Така църквата е била доста висока и се е виждала от км разстояние. Запазени са няколко от грандиозните керемиди, с които е била покрита, а подовете са били тухлени. Идеята е те да бъдат експонирани и бъдат видими за посетителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай