Градинарството през зимата

Зимата вече чука на вратата, температурите падат с всеки изминал ден, повечето растения навлизат в период на покой

Градинарството през зимата | StandartNews.com

Зимата вече чука на вратата, температурите падат с всеки изминал ден, повечето растения навлизат в период на покой, но това не означава, че нямаме работа в градината през следващите месеци.

В началото на декември градината вече трябва да е почистена и подготвена за зимата. Зазимяване на повечето растения се прави когато нощните температури се задържат под 6-7 градуса.

В градината през ноември

Още в края на ноември тревния чим се почиства от опадали листа, а тревата се оставя на височина 7-10 см.

Ако все още има остатъци от едногодишните цветя в лехите те трябва да бъдат извадени. Стъблата на многогодишните растения се изрязват ниско и се покриват с листа или слама, които да ги предпазват от идващия студ. Ако почвата не е замръзнала, до края на ноември, все още можете да засадите луковиците на лалетата.

През топлите дни на ноември може да засадите рози, както и някои вечнозелени видове. Покрийте растенията, които са чувствителни към студа с подходящ предпазен материал.

В зеленчуковата градина е време да приберете последната реколта и да обработите дълбоко почвата. Към края на месеца може да засадите салати, моркови, магданоз.

Отстранявайте редовно растителните отпадъци от цветната и зеленчуковата градината. Почистете градинското езеро от падналите листа.

В градината през декември

През този месец също е важно да почиствате редовно тревния килим от изгнили листа. Привържете крехките клонки на младите растения с тънка тел, за да ги предпазите от тежестта на снега. В зеленчуковата градина е добре да внесете комплексен тор и да покриете с предпазен материал младите салати, спанак, магданоз. Прекопайте дълбоко почвата около овошките.

Използвайте студените дни в края на годината за да прегледате и поправите градинските инструменти. Почистете ги добре и ги дезинфекцирайте. Набавете си всички необходими семена, луковици, торове и препрати за защита за следващия сезон. Обмислете какви промени искате да направите в двора и отделете време да планирате идеи за градината за идната пролет.

В градината през януари

Основната ви задача през януари е да следите дали растенията не страдат от измръзване. Ако е необходимо поправете и обновете купчинката пръст около храстите. Почиствайте от време на време натрупалия сняг по клоните на дърветата. Ако имате оранжерия, в края на месеца може да посеете семената на петуния, бегония примула.

В градината през февруари

През този месец пролетта е все по-близо и идва моментът, в който градината ще се събуди за нов живот. Затова и работата ни в нея се увеличава.

През втората половина на февруари може да засеете семената на лобелия, агератум, петуния, карамфил, делфиниум. Към края на месеца, ако времето позволява, може да се премахне защитната завивка на розите и да се започне резитбата им. Време е и за подрязване на живия плет.

През февруари се извършва и първата за годината резитба на овощните дръвчета и лозите.

В зеленчуковата градина през февруари може да засеете моркови, репички, грах.

Сега е моментът да си подготвите разсадът от летни цветя.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай