Година след потъването на "Титан": Нова експедиция

RMS Titanic Inc я организира

Година след потъването на "Титан": Нова експедиция | StandartNews.com

Нова подводна експедиция тръгва към "Титаник" повече от година след като петима богаташи загинаха с батистафа "Титан".

Още по темата Ето как са загинали петимата богаташи в подводницата "Титаник"

След неуспеха на мисията, американската компания RMS Titanic Inc готви нова експедиция до легендарния лайнер на дъното на океана.

Основната цел е да съберат най-подробните фото и видео сведения за потъналия кораб досега.

RMS Titanic Inc има сериозен натрупан опит, защото единствена има разрешение да вади останки от Титаник и досега е успяла да измъкне цели 550 предмета. А сега с помощта на най-модерни технологии планира да сканира всеки сантиметър от корпуса му, за да може да се даде по-голяма яснота за причините за потъването.

Под водата обаче ще се гмурнат не хора, а роботизирани превозни средства, които се управляват дистанционно и тежат шест тона всяко. Те ще отидат до дъното на океана и ще направят както буквално милиони снимки, така и реалистичен 3D модел на отломките, за да се види всичко с "невиждана досега яснота и прецизност".

Dino Chouest ще бъде ситуиран в Северния Атлантически океан като база, от която ще се ръководят операциите. Планираната продължителност на престоя му над останките е 20 дни.

Това ще бъде деветото посещение на RMS Titanic Inc на мястото на корабокрушението. И този път от компанията не крият афинитета си към вещите на пътниците на потъналия Титаник, които след това разпродават на търгове. И със сигурност по време на следващата планирана мисия ще има нови попълнения в колекцията.

Разбира се, отново има противници на тяхната дейност, определящи я като неуважение към паметта на загиналите на борда на кораба. Но те отвръщат, че за тях по-голямата трагедия би било да се позволи всичко да се изгуби в историята.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай