Гьобекли тепе разкрива нова древна тайна

Най-старият храмов комплекс в света е бил замислен като единно гигантско съоръжение

Гьобекли тепе разкрива нова древна тайна | StandartNews.com

Израелски учени от университета в Тел Авив установиха, че най-древният храмов комплекс в света, Гьобекли тепе в Турция, е бил замислен от строителите си като единно гигантско съоръжение, съобщи списание “Кембридж аркеолоджикъл джърнъл”.

Специалистите подложили на архитектурен анализ общата геометрия на комплекса, който включва няколко десетки мегалитни съоръжения с кръгла форма. Оказало се, че три съоръжения с диаметър 20 метра, е трябвало да съставят мащабна постройка.

Новите открития опровергават популярната хипотеза, според която методите за планиране са възникнали значително след Гьобекли тепе, изграден преди около 11 хиляди години. Учените бяха на мнение, че мегалитите са били издигнати от ловци-събирачи, тъй като по-планираното строителство е възникнало в по-късен етап, характерен за ранните фермери живели преди 10,5 хиляди години.

Откритията на израелски учени водят до извода, че преди 11 хиляди години са настъпили значителни културни промени. Основни методи за планиране са били използвани в Левант преди 9 500 години в периода на ранния неолит, но сега стана ясно, че те са били известни много по-рано. Това е позволило да бъде извършен преход към правоъгълната архитектура, характерна за фермерските общности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай