Глоба за силен и натрапчив кучешки лай във Франция

В САЩ "приказливите" любимци ще лаят безплатно по часовник

Глоба за силен и натрапчив кучешки лай във Франция | StandartNews.com

Глоба за силен и натрапчив кучешки лай във Франция

Кметът на град Фьокер в северната част на Франция забранил на местните кучета да лаят силно, като от 11 февруари т.г. на собствениците на нарушителите вече се налага глоба от 68 евро.

Жан-Пиер Естиен, кмет на града, в който живеят 1400 души, твърди, че забраната е необходима, тъй като някои четириноги лаят денонощно и нарушават спокойствието на хората

По-рано гражданите подписали петиция, в която умолявали градските власти да се справят с жителка на града, отглеждаща няколко големи кучета, които смущавали със силния си и непрекъснат лай съседите й. Според кмета той и няколко други членове на общинския съвет се опитали да разговарят с жената, но без особен успех.

Градският съвет одобрил забраната за силния кучешки лай, като собствениците на гласовитите четириноги ще бъдат глобявани, ако получат жалби от съседи. Естиен заявил, че самият той няма нищо против кучетата и няма да санкционира собствениците им за всеки звук, издаван от техните любимци. Активистите по правата на животните обаче ще съдят градските власти, твърдейки , че звукът на църковните камбани може да бъде забранен със същия успех.

При това Фьокер не е първото селище във Франция, което забранява досадия лай на кучетата - през 2012 г. подобна забрана била въведена в град Saint-Foy-la-Grand. А през 2011 г. „противолаещият“ закон е бил одобрен в съда на Лос Анджелис в Съединените щати. Както и в случая с Фьокер, поправките в закона били инициирани от местен жител, който, изнервен от пискливия и досаден лай на малко съседско куче, подал жалба до местната служба за контрол на животните. Съдът разпоредил властите в града да внесат изменения в правилата за отглеждане на домашни любимци, налагайки глоба на собствениците на прекалено "приказливите" кучета. Според новия правилник кучетата могат да лаят безплатно само първите 10 минути, или не повече от 30 минути на всеки три часа, като за продължителността на лая ще следят служителите на градските контролни служби. Собственикът ще трябва да плати $250 за първото „престъпление“ на кучето, $500 - за второто, $1000 - за третото. От тази нова система не са пожалени и гостуващите домашни любимци.

А в Херсон през 2011 г. вечерен час е бил наложен не само за кучетата, но и за други домашни животни, включително котки, кози, свине, нутрии, говеда и други четириноги, отглеждани в жилищни кооперации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай