Гледаме Марс и Венера с бинокъл

Гледаме Марс и Венера с бинокъл | StandartNews.com

Истинска феерия от интересни астрономически дефилета ще има през летните месеци. На 23 и 24 август в "небесна линия" ще се подредят Марс, Сатурн и звездата Антарес и лесно ще могат да бъдат наблюдавани с бинокъл. Две от най-ярките небесни тела - Венера и Юпитер, пък ще се появят близо един до друг около 27 август.

"Лунни затъмнения и появата на комети са част от интересните явления, които могат да се видят в небето тази година. Особено атрактивни са метеорните потоци, които ще се виждат през летните месеци, най-вече в средата на август. Между 12 и 13 август атрактивният метеоритен поток Персеиди ще е най-активен", каза Юлия Върбанова, директор на Астрономическа обсерватория и планетариум - Ямбол, съобщи в. "Марица". По думите й това е нощта, когато трябва да се намери тъмно място, за да се наблюдава звездното небе. Метеоритният поток Персеиди ще продължи до 24 август. Три по-слаби метеоритни потока могат да се видят още в края на юли или началото на август, като максимумът им ще е между 28 и 30 юли.

"На 16 септември ще наблюдаваме най-известното пълнолуние, характерно с оранжевата Жътварска Луна", обясни Върбанова. По думите й същата нощ жителите и туристите на Африка, Европа и Азия ще наблюдават частично лунно затъмнение.
На 7 октомври пък ще е пикът на метеоритния дъжд Дракониди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай