Гърците поискали срещата с министър Московски

Гърците поискали срещата с министър Московски | StandartNews.com

Гръцките браншови организации на животновъдите и на зърнопроизводителите са поискали днешната среща с транспортния министър Ивайло Московски. Затова сред родните шофьори, които вече пети ден спират всички моторни превозни средства с контраблокада на ГКПП – Кулата – Промахон, има надежда за решаване на проблема. „Но само при условие, че изпълнят нашето единствено искане – пълно вдигане на блокадата и поетапно изтегляне на тракторите и селскостопанската техника, струпани край границата. Държим да се постигне споразумение на дипломатическо ниво. Защото на гръцките фермери не вярваме, те не удържаха на думата си, че всеки ден ще осигуряват коридор за тирове от 11,00 до 16,00 часа. Затова реагирахме ние и затворихме граничната бразда", сподели превозвачът от Дупница Веселин Дангов.

Той и колегите му са доволни от получената подкрепа на своите действия от страна на нашето правителство. „Управляващите малко закъсняха с реакцията си, но по-добре късно, отколкото никога. Големият проблем е в бездействието на гръцките власти, които не направиха нищо, за да се реши по-рано този проблем", твърдят родни шофьори. Те признаха, че се намират тираджии, които се опитват да ги провокират, но те не се поддават. Преди обяд в района на Кулата заваля дъжд и живата верига пред пункта бе премахната, хората се скриха на сухо. От този прозорец се възползва полски шофьор, който премина с мръсна газ към Гърция. „Няма да стигне далеч, ще го спрат гръцките фермери на Промахон, но такива провокации изнервят някои колеги и може да се стигне до сблъсъци", признаха наши шофьори.

Министър Московски час преди срещата, която е насрочена за 13,00 часа, изрази надежда, че може да се постигне разбирателство още днес с браншовите организации от Гърция. И той подчерта, че ще настояваме за изтеглянето на селскостопанската техника от границата и вдигането на блокадата. Ще искаме гаранция от гръцката полиция, че ще осигурят буферни зони за пропускането на тировете. 1000 камиона са на наша територия, повечето са там 4-5 дни. Над 1000 са тировете преди гръцкия пункт Промахон. Има и доста леки коли, макар повечето водачи на леки автомобили да минават по обходен маршрут – през ГКПП – Дойран влизат в Македония и през ГКПП – Златарево се прибират в България, както и обратно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай