Гардовете на НСО ще глобяват на пътя

Гардовете на НСО ще глобяват на пътя | StandartNews.com

София. Гардовете на НСО вече ще имат право да глобяват шофьорите, ако които не изпълнят тяхно разпореждане и възпрепятстват дейността им.

Това предвижда проектозаконът за Национална служба „Охрана”, който е публикуван в правителственият сайт за обществено обсъждане.

Ако шофьор не отбие автомобила си при звуков и светлинен сигнал на минаващ кортеж, рискува да отнесе глоба до 300 лева. Фирми и лицата, които пък не предоставят безвъзмедно поискана от НСО информация и не й съдействат, могат да бъдат наказани с 200 лева. От 500 до 1000 лева е глобата за тези, които пречат на държавен охранител да изпълни функциите си. Двойно по-голяма - до 2000 лева, е заложената санкция за шефовете на държавни органи и ведомства, местна администрация, фирми и граждани, които не изпълняват задълженията си по този закон.

Актовете за установяването на нарушенията се издават от упълномощени за целта служители, а наказателните постановления от началника на НСО.

Проектът забранява на държавните гардове да използват физическа сила срещу бременни и деца. Забраната обаче няма да важи при масови безредици.

НСО отговаря за охраната на президента, председателя на парламента и премиера. Освен тях пази и вози главния прокурор и вицепрезидента. С коли на НСО според проекта ще се предвижват председател и членовете на Конституционния съд, зам.-председателите на Народното събрание, министрите, шефовете на Върховния касационен и на Върховния административен съд и кметът на София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай