Гадже на Васко Кеца му се обяснява в любов с текст за песен

„Молба“ и досега остава от най-големите хитове на певец № 1

Гадже на Васко Кеца му се обяснява в любов с текст за песен | StandartNews.com

„Молба“ – един от най-големите хитове на Васил Найденов, чиято премиера е през 1984 година, е по текст на негово гадже.

„Бях с човек, който отдавна не живее в България, а направи голяма кариера в чужбина. На сутринта се обърнах, до мен нямаше никой – беше оставен само един лист.  „... Ако след тежък грях не ми простиш, но в самотата пак потърсиш мене...“ – всичко това беше написано за мен, тези думи са ми скъпи и до днес“, разказа Найденов по Нова телевизия. Тогава, преди близо 40 години, той няма как да обяви, че авторът на стиховете е беглец, и затова ги представя за свои – и това е съвсем естествено, тъй като музиката си е негова авторска.    

Днес Васил Найденов коментира, че времето е най-истинският съдник. „Много е важно народната любов да съществува – жената, която къса билетчетата в тоалетната, професорът, проститутката – да чуят песента ти и да кажат, че и на тях им се е случвало същото. Длъжни сме да се харесаме на колкото е възможно повече хора, за да им влезем в кръвната група“, категоричен е култовият артист. Но съжалява, че нашият малък и храбър народ винаги е политически зависим, независимо от цвета на господстващата партия - червена, синя или жълта.

„Националното ни самочувствие е особено. Народната ни музика е уникална, а някои хора се срамуват, че са родени на село. Отиват в града и стават модерни – тоест започват да пеят поп фолк. Но нямаме „заместители“ нито на Апостол Карамитев, нито на Стоянка Мутафова, нито на Татяна Лолова – всичко друго е бош лаф работа. Но много обичаме да даваме акъл във всичко. Това е моде, другото е демоде, а всичко това е супер тъпо. А политиците се правят на големи артисти и показват завидно актьорско майсторство. Но всеки трябва да си гледа работата. Дълго сънувах, че летя над „Витошка“ – не се издигах много нависоко, че от високо се пада най-гадно - но не станах космонавт. Имах желание, природата ми го изискваше, но не се получиха нещата“, е философията на Васил Найденов. Самият той къса връзки, когато се убеди, че човекът отсреща губи мерки и теглилки. Само преди няколко дни е казал „сбогом“ на човек, който е минал границата. Дистанцира се и от порочните нрави в гилдията.

„Не съм човек, който тича за номинации и класации – толкова съм се търкалял по сцените. Щастлив съм и че не се продадох, макар че съм имал предложения от политици. Не се научих и да се моля, въпреки че някои от най-богатите хора в България са ми приятели. Ако за толкова години не съм разбрал как се постига успех в България, бих бил много тъп. Но се гордея с това, че той при мен е напълно естествен. И това е причината и до днес да ме усещат какъв човек съм - откровен, импулсивен, готов да се раздаде“, категоричен е изпълнителят на много от вечните шлагери в българския поп. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай