Футболна легенда се удави в морето

Футболна легенда се удави в морето | StandartNews.com

Вашпина страдал от тежка болест

Легендарният треньор по футбол Васил Желев-Вашпина е удавникът, който сложи край на живота си в неделя. Той се самоуби, след като скочи в морето от моста на централния плаж в Бургас. Свидетели на трагедията станали двойка влюбени, които се разхождали по моста. Те веднага подали сигнал в полицията.

Час по-късно водолази откриха трупа на мъжа, но самоличността му остана неизвестна, тъй като в него не бяха открити никакви документи. Рано сутринта вчера известният треньор е бил разпознат от сина си, който пристигнал в полицията, за да съобщи, че баща му е изчезнал.

Вашпина бе погребан в траурния парк в Бургас. На церемонията присъстваха само близките му и тесен кръг приятели. Бившият футболен бос Христо Порточанов бе единственият от известните хора, който дойде да каже последно сбогом.

Семейството на Васил Желев е в шок от трагедията. Никой не знае какво е подтикнало възрастния мъж да сложи край на живота си. Най-близките допускат, че зад самоубийството стои тежко сърдечно заболяване. Лечението на болестта гълтало много средства, а Вашпина едва връзвал двата края. Големият някога треньор и съпругата му, която е била детска учителка получавали мизерни пенсии, които едва стигали за прехраната им.

Миналата година той получи еднократна помощ от 1000 лв., която му бе отпусната с решение на общинския съвет. Преди години Вашпина претърпял животоспасяваща операция, след като му открили сериозен проблем с клапата на сърцето. Тогава лечението му поел бившият президент на ФК "Нефтохимик", Христо Порточанов. Близките на Васил Желев са категорични, че той не е бил в депресия, и до последния си миг е бил със здрав разсъдък.

Вашпина се превърна в легенда на „Черноморец" преди 40 години, след като вкара тима в "А" група. След паметния мач през 1977 г. тълпа от фенове и футболисти го носи на ръце от стадиона до центъра на града. Две години по-късно бургаският отбор заема 5-то място в класирането на шампионата, което е върхово постижение за "Черноморец". Той е бил треньор на плеада от добри футболисти и треньори, сред които е и Димитър Димитров–Херо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай