Форум за Световния ден на географските информационни системи

Форум за Световния ден на географските информационни системи  | StandartNews.com

София. За 15-та поредна година днес в България се чества Световния ден на географските информационни системи, като над 100 организации от цялата страна се включиха в отбелязването му. Вицепремиерът г-жа Даниела Бобева подчерта ключовата роля на географските информационни системи за развитието на различни сектори на икономиката ни като околна среда, транспорт, енергетика, инженерна инфраструктура, сигурност, здравеопазване и образование, и възможностите, които еврофондовете дават за реализация на ГИС проекти през периода 2014-2020. Това стана по време на Форума посветен на ГИС, организиран от ЕСРИ България, който се провежда днес в гр. София.

В откриването на Форума участваха още г-н Дийн Анджелидес, вицепрезидент на ЕSRI -водещата в света компания за географски информационни системи, г-н Хюго де Грууф, отговарящ за политиките на ЕК в областта на геопространствените данни и за директивата INSPIRE на ЕС и г-жа Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България.

„Вярвам, че ще продължим с изграждането на пространствената инфраструктура на страната ни, както защото имаме отговорности като част от ЕС, а и защотото сме убедени, че с прилагането на ГИС технологиите ще постигнем по-ефективно управление, опазена околна среда, съхранено биоразнообразие, чисти води, устойчиви градове, хуманно общество – по-добра и хубава България.", каза г-жа Евгения Караджова при откриването на Форума.

Близо 200 представители на бизнес и неправителствени организации, държавни и общински институции и академична общност участваха във Форума. Негови основни партньори са НСОРБ, ФРМС, БАН, Геолого-географски факултет на СУ „Св. Климент Охридски", БАСКОМ, Българска Картографска Асоциация, BGBC, BAGIS и Зелени Балкани. Над 2000 студенти и ученици от 14 водещи университети и училища в страната ни изучават ГИС всяка година.

Световния ГИС Ден се отбелязва в над 60 страни по света и обединява десетки хиляди потребители на географски информационни технологии.

По-късно днес, oт 18:30 часа в зала „Роял" на хотел „Шератон" на тържествена церемония под патронажа на вицепремиера г-жа Бобева, ЕСРИ България ще отличи организациите, които са реализирали стратегически постижения в областта на ГИС. В церемонията ще участват г-жа Искра Михайлова, министър на околната среда и водите, г-жа Десислава Терзиева, министър на регионалното развитие и г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай