Фондове настояват втората пенсия да се наследява

Фондове настояват втората пенсия да се наследява | StandartNews.com

9 варианта за изплащане на натрупаните средства

Парите са частна собственост и само осигурените може да се разпореждат с тях, смятат пенсионните дружества

Девет различни възможности за изплащане на втората пенсия от универсалните фондове предлагат пенсионноосигурителните дружества. Целта е хората да имат право на свободен избор за вида и начина на изплащане на парите по техните партиди в универсалните фондове, като в същото време се запази правото те да бъдат наследявани. Това настояха на специална пресконференция от Асоциацията на пенсионноосигурителните дружества в България, които са изпратили своите предложения до финансовия министър Владислав Горанов и очакват да бъдат поканени за обсъждане.

Преди месец финансовото министерство оповести законопроект с нов пакет промени в Кодекса за социално осигуряване. С тях се цели да се усъвършенства функционирането на втория стълб в пенсионната система, като се разпишат по-ясни текстове за изплащането на пенсиите от универсалните фондове и се завиши контролът върху дейността им.

Според частните пенсионни дружества обаче предложените от финансовото министерство промени не усъвършенстват досега действащия модел, а до голяма степен го подменят и поставят под въпрос съществуването въобще на допълнителното пенсионно осигуряване в България. Законопроектът на Горанов предвижда пенсиите от втория стълб да са единствено пожизнени без право на унаследяване. Освен това се предвижда при пенсиониране парите от партидата на осигуреното лице да се прехвърлят в общ пул на фонда, откъдето да се изплащат.

"Натрупаните по индивидуалните партиди средства са частна собственост на осигурените лица и единствено те могат да се разпореждат с тях", смята Даниела Петкова от ПОК Доверие. Затова пенсионните фондове апелират министър Горанов да приложи последователно принципа на свободен и информиран избор на хората. Именно той бе мотив за промените от август м.г., когато бе въведена възможността осигуряването за втора пенсия да се прехвърли изцяло в НОИ.

Според предложените от фондовете варианти хората трябва да може да избират между три вида пожизнена втора пенсия - без наследяване, с право на наследяване и с гарантиран период на наследяване. Предлагат се и няколко вида срочни пенсии - с гарантиран размер, с еднократно изплащане или разсрочено за посочен период от време. Наследниците на починал пенсионер да могат да получат наведнъж или разсрочено неизразходваната сума или самите те да получава наследствена пенсия, искат още фондовете.

"В момента ако едно осигурено лице почине един месец преди пенсиониране, сумата му по партидата в универсален фонд се наследява на 100%. Според законопроекта на финансовото министерство обаче, ако почине един месец след пенсиониране, наследниците му няма да получат нищо. Това в никакъв случай не е в интерес на осигурените лица", обобщи Георги Тодоров от ЦКБ "Сила".

Предложените варианти са в синхрон с международните практики в страните с развити пенсионноосигурителни системи, заявиха от браншовата асоциацията. Оттам са готови да обсъдят и още видове пенсии от втория стълб, стига да са в полза на осигурените.

Вариантите за получаване на втората пенсия за гарантиран период от време, а не до живот, ще реши донякъде и един от проблемите на фондовете - изплащането на пенсии за хората, които живеят дълго и надхвърлят средния период на получаване на пенсия у нас - 20-25 г. "В момента изплащането на пожизнени пенсии в тези случаи се покрива със собствени средства на дружествата и не са верни твърденията, че децата на тези хора трябва да плащат пенсиите им", заяви Людмила Векова от "Пенсионноосигурителен институт" АД.

"Призоваваме управляващите да не бързат с приемането на поредните промени в КСО, а да изчакат резултатите от стрестовете в дружествата в края на септември", заяви Никола Абаджиев, председател на асоциацията.

Глобите скачат до 50 пъти

Санкциите на пенсионните дружества и техни служители за нарушения на законите, уреждащи тяхната дейност, скачат до 50 пъти, жалват се от асоциацията. Според предложенията на финансовото министерство дружествата може да бъдат глобявани от КФН за всяко нарушение с най-тежката санкция от 60 хил. до 200 хил. лв., а техните служители - от 10 хил. до 40 хил. лв. Зад тези драстични глоби прозира желанието на КФН да събира повече средства, защото те влизат в самата комисия, а не в държавния бюджет, допускат пенсионните фондове.

Те са притеснени и от краткия 6-месечен срок за привеждане на инвестиционната си дейност според предвижданите по-строги правила. Финансовото министерство иска да се забранят инвестициите в акции и облигации, издадени от лица, които са част от група, в която пенсионното дружество е дъщерно, както и да се забрани фондовете да държат средствата си на влог в банка, която е свързано лице. Предвижда се и ограничение за инвестиране в една група до 10% от активите на УПФ и до 20% за доброволните фондове. УПФ вече няма да може да инвестират и в недвижими имоти.

Недопустимо е в същото време да се пренасочват плащания на пенсии към животозастрахователи, към които няма такива драконовски изисквания, недоволстват още пенсионните дружества. Те са разочаровани, че за пореден път не е регламентирано въвеждането на мултифондовете.

Над 1 млрд. лв. вече изплатени

Гарантираме, че можем да изплащаме пенсиите от втория стълб, заявиха пенсионните дружества. Според тях всеки, който твърди, че фондовете са хартийки и кухи инвестиции, изказва лъжа.

Над 1 млрд. лв. през последните 15 г. вече са изплатени от втория и третия стълб на пенсионната система. Те включват осигуряването в универсални, професионални и доброволни фондове. От 2002 г. до края на 2015 г. по данни на Комисията за финансов надзор (КФН) от пенсионните фондове са изплатени повече от 800 млн. лв. - пенсии от доброволните фондове и пари на наследниците от всички фондове. Към тях трябва да се прибавят и към 300 млн. лв., преведени на НОИ за професионалните пенсии, и още 107 млн. лв., преведени в НОИ през 2011 г.

Орязват по-ранния достъп до партидите

Средната сума по сметките на осигурените е около 2800 лв.

Само една година преди човек да навърши пенсионна възраст, ще има право да получава пенсия от своя универсален фонд, предвижда законопроектът на финансовото министерство за промени в КСО. Сега законът дава възможност втората пенсия от частните фондове да се взима по желание от осигурените 5 г. преди навършване на възраст за пенсиониране. Това беше въведено преди повече от 10 г. с идеята хората, загубили работа преди пенсиониране, да получават някакви суми, докато получат право на държавна пенсия.

Частните фондове обаче настояват 5-годишният срок за по-ранен достъп до индивидуалните партиди да се запази, като се позволи на хората в този период да получат еднократно или разсрочено до 50% от натрупаните средства. Друго тяхно предложение е, когато парите по партидата не могат да осигурят допълнителна пенсия по-голяма от 20% от социалната пенсия за старост (т.е. 21 лв. при сегашната 118 лв. социална пенсия), осигуреното лице да може да получи еднократно цялата натрупана в партидата сума.

Ако 5-годишният срок за достъп до парите от универсалните фондове се запази, това означава, че първите пенсионери ще се появят през есента на тази година. По закон редовното изплащане на втората пенсия трябва да започне от 1 септември 2016 г. За този вид пенсия се осигуряват всички родени след 1959 г., като превеждането на вноските започна през 2002 г.

Данните на КФН към 31 март т.г. обаче показват доста ниски средни нива на натрупани средства по индивидуалните партиди в универсалните фондове. Най-голяма средна сума имат осигурените лица във възрастовата група между 50 г. и 54 г. - 2874,47 лв. След тях са тези на възраст между 45 г. и 49 г. с 2824 лв. средно натрупани средства. Най-възрастните от 55 г. до 59 г. са събрали средно по 2815 лв. Хората между 30 г. и 34 г. имат средно по 1977, 82 лв. в партидата си. Хората между 30 и 34 г. имат средно по 1977 лв., а тези между 25 г. и 29 г. - 1199, 69 лв.

Пенсионните фондове предупредиха, че подобна статистика е много подвеждаща и не дава реална представа за системата. Всеки може да провери сметката си в универсалния фонд, в който се осигурява, и да изчисли пенсията си, подчертаха от частните пенсионни дружества.

Доходността е 5.3% годишно

Средна доходност от 5.3% годишно реализират универсалните пенсионни фондове (УПФ) за 15-те години откакто съществуват. Това са изчислили от Асоциацията на пенсионноосигурителните дружества в България. Оттам уточняват, че около 30% от натрупаните по партидите средства са дошли от доходност от инвестиции. В момента в УПФ се осигуряват 3 521 851 души - работещи в най-масовата трета категория труд и родени след 1959 г. По данни на КНФ за последните две години - от 31 март 2014 г. до 31 март 2016 г. - постигнатата доходност в УПФ е средно 2,23% годишно.

При професионалните пенсионни фондове (ППФ), където се осигуряват работещите в първа и втора категория труд, средната доходност за последния 24-месечен период е 2,26% годишно. Осигурените в ППФ са 267 320. При третия стълб на пенсионната система - доброволните пенсионни фондове (ДПФ), средната доходност за периода е малко по-голяма - 2,58%. В тези фондове се осигуряват 598 786 души.

Балансовите активи на пенсионните фондове надхвърлят 9,578 млрд. лв., сочат данните на КФН за деветте пенсионноосигурителни дружества в страната към края на март 2016 г. Сумата е с над 744 хил. лв. повече от м.г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай