Фирми бавят заплати за 11 млн. лв.

Фирми бавят заплати за 11 млн. лв. | StandartNews.com

КНСБ иска със закон да се гарантира изплащането на парите на работещите

Забавени заплати за 11 млн. лв. от страна на работодатели е установила Инспекцията по труда през тази година. За цялата 2015 г. неизплатените трудови възнаграждения са на стойност 47 млн. лв., като след намесата на инспекторите по труда са преведени 26 млн. лв. Това отчете министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. "Забавянето на изплащането на възнаграждения е най-честото нарушение на трудовото законодателство наред с неспазване на работното време и наемането на служители без трудови договори", заяви Русинова в Бургас.

В понеделник тя лично се включи в проверки по заведенията в морския град. Седем екипа инспектираха търговските обекти в Приморския парк. От началото на активния летен сезон досега на територията на област Бургас са проверени 325 туристически обекта, в които са наети 1290 работници. Установени са 41 случая на наемане без регистриран в НАП писмен трудов договор. "Тази година са регистрирани по-малко нарушения с наемане на непълнолетни", отчете министър Русинова.

Междувременно от КНСБ обявиха, че настояват за законодателна промяна, която да гарантира изплащането на заплатите на работещите. От КНСБ - Добрич оповестиха фрапиращ пример, при който в охранителна фирма "Сириус" има неразплатени заплати още от декември 2015 г. Работещи там се оплакват, че взимат заплати веднъж на три месеца.

"Хората са се жалвали в Инспекцията по труда, откъдето е направено предписание на фирмата, което тя е обжалвала в съда. Там то е паднало, защото в чл. 270 от Кодекса на труда се казва, че работната заплата се плаща авансово или окончателно, ако друго не е уговорено", обясни Гинка Василева, регионален координатор на КНСБ в Добрич. От синдиката са категорични, че е нарушена Конвенцията на Международната организация на труда за закрила на работната заплата, според която заплатата се дава на редовни интервали, предвидени в националното законодателство. "Разговаряли сме с юристи и ще инициираме и законова промяна, която да защити интересите на хората и правото им на ежемесечно заплащане на труд", заяви Василева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай