Фердинад стъпи на старозагорската гара

Възкресиха Балканската война, 93-годишен извика просълзен: „Да живей България!”

Фердинад стъпи на старозагорската гара | StandartNews.com

Стара Загора. Обявяването на най-българската война – първата Балканска, оживя в детайли като преди 100 години в Стара Загора. Точно в 10 часа на старозагорската гара слезе Цар Фердинанд, главнокомандващ Българската войска, придружаван от принцовете Борис и Кирил помощник-главнокомандващия генерал Михаил Савов. С автентичен Форд, модел 1910, царят и синовете минаха по един от централните булеварди, приветствани от стотици любопитни. Дядо Георги Касабов, на 93 години, беше излязъл пред дома си, подкрепян от сина си, за да извика просълзен: „Да живей България!”.

Опиянението и възторгът от онези дни завладяха и множеството по улиците, и пред храма „Св. Богородица”. Тук, както на паметния 5 октомври 1912 година, бе прочетен манифестът за началото на войната. „Нашето дело е право, велико и свято! Със смирено упование, със закрилата и помощта на Всевишния, възвестявам на българския народ, че войната за защита на човешките права на християните в Турция е обявена! Повелявам на храбрата българска войска да навлезе в турските предели!” , прокънтя над множеството леко дрезгавия глас на Фердинанд. „Благословени да сте, синове мои! Да даде Господ Бог сила на снагите и душите ви за победа велика и прослава на България и Христа”, просълзен благослови войската тогавашният владика Методий Кусев.

Паметните събития от онези дни оживяха дори в малко известни детайли. Според историческите хроники първата жертва на войната е била една кадъна. Както тогава, туркинята изскочи пред тържествения марш на войската и разби пред официалната трибуна с царя и официалните лица една стомна с вода. Конният ескадрон набързо я прибра.

„Като един от центровете за честванията на знаменателната годишнина на Балканските войни в Старозагорско са проведени повече от 60 инициативи, свързани с юбилея”, съобщи областният управител Недялко Недялков, който оглавяваше инициативния комитет за празника.

„България е имала история и управленци, с които може да се гордее. Нека тази история е настолна книга за всеки един от нас, който иска да работи за Отечеството”, каза пък в словото си вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай