Фас подпали лагер с 200 деца (ОБЗОР)

Фас подпали лагер с 200 деца (ОБЗОР) | StandartNews.com

Пожарът на Голяма Богородица по чудо мина без жертви

Истински огнен ад се разрази на метри от плажа край Кранево. Фас изпепели детски лагер, в който са настанени 200 деца. Огнените езици лумнали около 19 часа на Голяма Богородица. Истинско чудо е, че в този момент хлапетата вечеряли и в подпалената сграда нямало никого. За щастие жертви няма, но голяма част от децата, повечето от които са русначета, са останали без багаж, разказаха огнеборците. Куфарите, заедно с всичките лични вещи на децата, са напълно унищожени от пламъците.

Шест часа бяха нужни на пет пожарни и 19 души, за да се преборят със стихията. Основната версия на разследващите е, че искрата е тръгнала от фас. Очевидец разказва, че от прозорците на сградата летели незагасени цигари, които падали върху купчина кашони.

Огненият ад в Кранево започна в петък, докато хлапетата и младежите вечеряли. Сигналът за пламъците е подаден в 19,20 ч, обясни шефът на огнеборците в Добрич Дарин Димитров. Към горящия детски лагер веднага тръгнал пожарен автомобил от Албена, който е на 6 км от Кранево. "Тъй като огънят е бил сериозен, обхванал целия покрив на сградата, са повикани на помощ и други пожарни коли. Общо пет пожарни и 19 души се бориха с огнената стихия, като окончателно огънят бе потушен около 1 часа през нощта. Жертви и пострадали няма", каза Димитров. Пожарникар номер едно на областта заяви, че от сградата са били евакуирани 23 деца - лагерници от Санкт Петербург, като децата са настанени в друга сграда в лагера, но на някои от тях напълно им е изгорял багажът. Турист, който отивал към плажа със сина си, обаче разказа: "Като се прибирах към бунгалото към 20 часа, вече гореше. Евакуираха около 200 деца. Цяла нощ пожарникарите гасиха. Аз няколко пъти ставах през нощта и гледах", разказа Красимир.

"Над 3-4 часа гасиха пожара. В цялото село се носеше дим и пушек. Дори централно за 2-3 часа бяха спрели тока. Май огънят е лумнал от цигара или късо съединение. Няма пострадали деца - изведоха ги", разказа и Гошо, който работи в съседния хотел "Палма".

Очевидец на огнения ад споделил с огнеборците, че от втория етаж са хвърляни незагасени цигари, които са падали върху струпани в близост кашони. Сред предположенията е, че кашоните са се запалили и огънят е стигнал до покрива по дървен гредоред.

Детският лагер в Кранево се състои от няколко сгради и е заграден с ограда. Децата от горящия корпус са нощували в други станции в комплекса.

Забраниха на младежите да говорят

В събота охранители на лагера не допуснаха репортери на вестници и телевизии да снимат, като отказаха да дадат каквато и да е информация - кой стопанисва обекта, кой е управителят му и има ли пострадали деца. Единият от тях, блъскайки камера на оператор, бе категоричен, че в димящата все още сграда деца не е имало.

На плажа на лагера, който е зорко охраняван, деца от Томск, които също почиват там, но са настанени в друг корпус, признаха, че пожарът станал по време на вечеря. Тийнейджърите добавиха, че тези, които са били там, са преместени, но не могат да говорят повече, защото им е забранено. Кметът на селото Румен Николов бе извън Кранево и не спази обещанието си по обяд да бъде в Кранево и да каже кой е стопанин на обекта. Областният управител Недко Марчев сподели пред "Стандарт", че двама са съсобствениците на лагера от вътрешността на страната. "Най-доброто е, че няма жертви и пострадали. В сградата има около 15 стаи, като не всички са били заети, доколкото разбрах. Почивката за децата продължава" - заяви Марчев.

Целият покрив изгорял и паднал

Целият покрив на подпалената сграда от лагера в Кранево е изгорял и се е срутил. "Сутринта в събота продължи дежурството на един противопожарен автомобил в лагера, тъй като целият покрив от 840 кв. м изгоря", обясни шефът на огнеборците в Добрич Дарин Димитров. По думите му има много тлеещи останки, които се възпламеняват. Напълно неизползваем е вторият етаж на сградата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай