Фандъкова: Проблемите в центровете за бежанци се отразяват и навън

Фандъкова: Проблемите в центровете за бежанци се отразяват и навън | StandartNews.com

София. "Напрежението и проблемите в центровете за бежанци се отразяват и навън", посочи кметът на София Йорданка Фандъкова по Дарик радио. "Аз не мога да мълча, когато има проблеми. Аз ги назовавам, за да бъдат решавани, а не за да си прехвърляме остри реплики. Няма да спра да си върша работата и няма да спра да искам и останалите институции да си вършат работата", категорично заяви кметът на столицата. 

Засиленото полицейско присъствие, поставяне на видеокамери и изграждане на осветление в близост до центровете са част от превантивните мерки, които общината взима от началото на бежанския поток. Направените разходи са поети от общината, обясни Фандъкова.

„За мен най-важното е непрекъснатият контакт и диалог с хората, които живеят около бежанските центрове. Първите им притеснения бяха по отношение на безопасността и здравните грижи за бежанците. Те имат основания да имат притеснения. Важно е да ги чуваме и да предприемаме действия и мерки. Това ги успокоява. Районните кметове са почти всеки ден при хората", описа ситуацията кметът на София.

Сериозният проблем според нея ще бъде посрещането на вече получилите статут бежанци, които ще се насочат към столицата, търсейки препитание. Според Фандъкова е необходимо да бъде изработен спешен план за действие, който обаче да бъде финансово обезпечен, да се намерят механизмите за финансиране на общините по отношение на допълнителните социални и комунални услуги, тъй като те нямат заложен такъв ресурс.

На среща със социалния министър Хасан Адемов Йорданка Фандъкова е поискала да бъдат пренасочени средства по програмите на социалното министерство, за да могат да се финансират в допълнителни социални услуги, като например повече обществени кухни и кризисни центрове, които да не оставят на улицата хора в студените дни.

„В момента никой няма полза и нужда от това да се прехвърля отговорността от една институция на друга. Трябва да има много добра координация, синхрон, анализ н ариска и гледане в краткосрочна перспектива", заяви столичният кмет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай