Европа пита за посинялата мечка

Стръвницата Свобода изяде пеликан след детската атака с боя

Европа пита за посинялата мечка | StandartNews.com

Варна. Българи от цяла Европа, както и варненци загряха телефона на зоопарка край морето, загрижени за посинялата мечка Свобода. Тя стана жертва на детски вандализъм през седмицата, което буквално взриви социалните мрежи. Около 10-годишно момче от кв. "Виница" извърши нечувана беля при посещението си с група малчугани в къта на мечешкото семейство Свобода и Карамуш. Хлапето надвиснало на парапета и, случайно или не, изпуснало флакон със синя боя за рисуване на графити. Женската, която е по-любопитна, отишла до него и го ударила с тежката си лапа. Флаконът буквално гръмнал в муцуната й и цялата Свобода посиняла от боята. Опаковката наранила окото й, а муцуната се подула веднага. Докторите дали на Свобода противоалергични антибиотици, но се видели в чудо как да я почистят от синята боя. "Толкова е силна, че дори и стените на клетката не могат да се изчистят лесно", оплака се шефката на зоопарка Иванка Стоянова. За хищника трябва да се намери безвреден препарат, а освен това да се лекува и стресът й. "Окаяна гледка е Свобода, много окаяна", почти приплака шефката на варненския зоопарк.

Мечокът Карамуш е малко засегнат от тоталното цапане в семейната му хралупа, но съпругата му е неузнаваема. Или трябва да се чисти, или да се подстриже, но и за двете манипулации трябва да бъде упоена. А през април пак са я приспивали докторите, за да й сложат хормони срещу разгонване. Според наредба 6 кафявата мечка не трябва да се размножава в българските зоопаркове, защото популацията й е голяма. Неотдавна Свобода и Карамуш имаха пълна къща с три мечета, но те бяха изпратени зад граница. Между две упойки трябва да мине поне половин година, иначе по-кратък период за поставянето им крие рискове за здравето на мецана.

Загрижени наши сънародници се надпреварват да се обаждат и да предлагат лек, за да върне Свобода предишния си вид. Някои предлагат лекарства, други съвети, трети са готови да помогнат с пари, за да се отърве тя от грозната си цветна окраска. "До вчера само родителите на момчето с флакона не са се обаждали", казват смаяни от подобно безразличие в зоопарка. А те и гражданите се възмущават на снимка на нацапаната стръвница, пусната във Фейсбук, с която мнозина се забавлявали. Правят си шоу на неин и на наш гръб, казват лекарите, които денонощно наблюдават Свобода.

Малкият злосторник веднага е избягал, но посетителка станала свидетелка на инцидента, извикала биоложката и двете хукнали след останалите деца в групата. Малчуганите били хванати и веднага казали името на момчето, адреса и училището му. В същия ден управителката на зоокъта подала жалба в полицията. "Очаквам не само да намерят това дете, но и родителите му да платят за лечението на Свобода. Освен това би трябвало това момче всеки ден да стои пред клетката на мечките и да обяснява на посетителите защо едната от тях цялата е синя", категорична е Иванка Стоянова. Според нея Свобода страда, не е на себе си от случилото се. "Как може такива хора, които не обичат животните и искат да им навредят, да идват в зоопарка", чуди се шефката му.

Свобода се къпе постоянно в семейния басейн, сега по-често, отколкото преди, но боята така и не пада. Окото й е още зачервено. Дали от агресията срещу нея, но мецана онази вечер изяла един от пеликаните и затворили зоокъта, научи "Стандарт".

Жалбата на шефката на зоопарка във Варна вече се работи от полицията. Родителите на момчето са информирани, но какви мерки ще бъдат взети, ще оповестим следващата седмица, каза говорителката на униформените Ивана Милева.

Свобода и Карамуш са на 25 години. Той идва от Румънските Карпати, а тя е родопчанка, отглеждана като малка в Русенския зоопарк. Менюто на двамата е строго прецизирано - плодове, диня, ябълки и мед.

В зоокъта край морето се грижат за над 300 животни от 60 вида. Наскоро се родиха маймунче и лопатарче, но всички забравиха за бебетата покрай злодейски нацапаната мецана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай