Неделя,

Ето как да постигнем пълно щастие

От: Агенция Стандарт -
A
A
A

Как да постигнем пълно щастие? Учени от университета в Цюрих и Радбауд в Холандия като че ли имат отговора на този въпрос, пише БГНЕС. Те смятат, че е необходимо да се научим да се фокусираме върху дългосрочни цели, периодично да губиме контрол и да отделяме време за приятни занимания.

Твърди се, че че вътрешният самоконтрол помага на човек да постави дългосрочните си приоритети над кратковременните удоволствия, а онези, които се владеят добре, са по-успешни и щастливи. Действително, хората, които благодарение на самообладанието си успяват да постигнат поставените цели – влизане във физическа форма, намаляване на захарта, изучаване на чужд език, изглеждат щастливи и доволни от себе си.

Изследователите провели психологически проучвания, които показали, че усещането за щастие и успешният самоконтрол носят удоволствие при краткосрочни цели, когато хората не мислят за далечно бъдеще. Почивката на дивана, удоволствието от вкусна храна или развлечение не носят радост, ако човек продължава да се намира в състояние на вътрешен самоконтрол. За постигане на щастие трябва периодично да се преминава в състояние, определено от авторите като хедонизъм. Способността да изпитвате удоволствие или наслада, без да се разсейвате от натрапчиви мисли, допринася за щастлив и удовлетворен живот поне толкова, колкото успешният самоконтрол.

Направеното проучване показало, че хора, които отделят повече време за почивка, но се разсейват с натрапчиви мисли за нещата, които трябва да свършат, са по-малко щастливи от онези, които отделят по-малко време за почивка, но през това време не мислят за нищо. Тази група хора са по-малко податливи на тревога, тъга и стрес, затова са по-успешни при дългосрочни начинания. Така че вместо да лежим на дивана и да си мислим за фитнес залата, в която не сме отишли, по-добре е да се излежаваме, да хапнем нещо вкусно, да отидем някъде с приятели и да не мислим за нищо. Това автоматично ще ни направи по-щастливи, твърдят авторите на проучването. 

Тагове: Щастие

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички