Етъра пак събира познавачите на билки

Етъра пак събира познавачите на билки | StandartNews.com

Габрово. Билкари от цялата страна се събират Етъра край Габрово за да покажат силата на лековитите треви от балкана и полето. Етнографският комплекс ще събере най-добрите производители на билкови отвари и мехлеми.

Два дни преди лятното слънцестоене познавачите на билките ще покажат нови природни продукти за по добър и здровословен начин на живот. На 22 юни от 11:30 часа започват традиционните конкурси за изработване на Еньовски венец и на Еньовски момин венец и китка. Председател на журито ще бъде дългогодишния билкар Емил Елмазов, създател на БИЛКАРИЯ и Билкова Градина.

За доброто настроение на посетителите ще се погрижат певческите групи при НЧ „Васил Левски – 1900" в село Горна Росица, дует „Еделвайс", „Габровските гласове" - фолклорна формация при НЧ „Габрово-2002", Фолклорен ансамбъл „Развитие" при НЧ „Развитие-1870" от Севлиево, а от село Нова Черна, обл. Силистра, ще представят традиционната Еньовденска обредност.

Според народните вярвания, нощта срещу Еньовден - 24 юни, се смята за най-магическа през годината. Празникът има дълбоки корени свързани с вярванията в чудодейната лековита и любовна сила на билките, в животворната сила на водата и обреди към култа на слънцето.

Големият летен празник Еньовден е неизменна част от културните събития в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър", който се превърна в живата българска традиция и оставя спомени в сърцата на милиони посетители, казват екскурзоводите в комплекса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай