Сряда,

ЕС забранява цветни татуировки

От: Стандарт -
A
A
A

Заради подозрения, че са канцерогенни, два пигмента за зелени и сини мастила за татуировки може да бъдат забранени скоро, пише германското издание "МДР". Тези вещества, съдържащи се в цветовете синьо 15 и зелено 7, вече са забранени продукти за нанасяне върху кожата. Предстои да бъде регламентирана употребата им и под кожата.
 
Европейската агенция по химикали (ЕСНА) препоръчва забрана на цветовете синьо 15 и зелено 7. Очаква се днес представители на държавите от ЕС да обсъдят забраната на определени бои за татуировки.
 
Има основателни съмнения, че тези пигменти са канцерогенни. От ECHA посочиха, че поради опасения за здравето е забранена употребата на тези вещества в козметични продукти. Според експертите същото трябва да важи за подкожната им употреба.
 
Агенцията е предложила двугодишен преходен период за използването на тези цветове, така че татуистите да могат да намерят подходяща тяхна алтернатива.
 
Татуистите се обявяват срещу такава забрана и смятат, че тя ще доведе до по-сериозни здравословни проблеми. Ако тези пигменти бъдат забранени, това ще ги принуди да внасят бои от чужбина или да си ги набавят от черния пазар, който не се подчинява на никакъв контрол или регулации. В своя петиция, подкрепена от повече от 100 000 човека, татуистите настояват германското правителство да се противопостави на евентуална забрана.
 
Една от причините за притесненията на татуистите е, че въпросните пигменти не са само нюанси на зелено и синьо, а че смесват цветове от светло зелено до тъмно виолетово.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички