Емигранти от цял свят извикаха: "Стига!"

Леда събра чета от 3 континента

Емигранти от цял свят извикаха: "Стига!"  | StandartNews.com

Българи от три континента удариха рамо на протеста, макар и в нета. Видеото "2 секунди солидарност" направи фурор в YouTube и Фейсбук. Клипчето е по идея на млада българка, която от 3 г. е емигрант в Барселона, Испания. А в бунтовната "чета" на Леда Трифонова се включиха 82 нашенци от 13 страни - Холандия, Англия, Ирландия, Испания, Швейцария, САЩ, Кипър, Германия, Австралия, Италия, Гърция, Швеция, Белгия и България.
------------------------
2 секунди стигат на Леда Трифонова, за да роди идеята за "2 секунди солидарност". "Тъй като съм извън страната и нямаше как да присъствам физически пред Министерски съвет и Народното събрание през дните на протести, реших да направя видео. А в него да се виждат различни българи от цял свят, които казват: "Стига!, СТИГА!". И така да ги навържа в един видеомонтаж , чрез който да подкрепя духом протестиращите ни сънародници", разказа пред "Стандарт" младата българка. Първоначално Леда приема идеята по-скоро като творчески експеримент на проект с добра кауза. Но после осъзнава колко дълбок е смисълът на това послание и колко сериозни са проблемите, с които се борят протестиращите. "И така това се превърна в нещо много по-съществено от един обикновен видеопроект", подчертава с гордост тя. За нула време 82 наши сънародници откликват на призива й в нета да се включат в клипчето.

70 нашенци й пращат 2-секундно видео

а останалите - снимки, колажи и текстове, като не са редактирани по никакъв начин - включени са всички желаещи. Чува се гласът на всички - сред най-ярките е този на Ташо, който живее и работи в Ирландия и казва: "Чужденците, както ни нарекоха управляващите, сме най-големите финансови кръводарители на България! Само за 2012 г. сме изпратили повече от 800 млн. евро на близките си".

"Искам още веднъж да благодаря на всички участници, без тях нямаше да се получи това видео!", развълнувано споделя пред "Стандарт" Леда. И не крие радостта си, че протестите са все по-настойчиви, без да нарушават мирния си дух. Но така и не може да проумее как след повече от 20 дни на площада исканията на хората остават "глас в пустиня".

Политиците трябва да се вслушат

в своите избиратели и с диалог да се решат много по-бързо наболелите проблеми. Няма връщане назад, този преход трябва да се направи вече!", пали се Леда. Между сегашните и февруарските протести не намира разлика и не харесва това, че управляващите се опитват да ги разграничават. "Някои се опитват да спекулират и манипулират, но вече е много трудно, хората не са глупави", добавя Леда. Смущават я също и антипротестите, за които смята, че са нагласени, а присъстващите са обучени какво да казват и как да се държат.

Трифонова признава, че е щастлива в Барселона. В Испания е от 3 г. и работи като рецепционист. Голямата й мечтае е обаче да превърне двете си хобита - фотография и видеомонтаж, в професия. В личен план иска простички неща - да създаде семейство с човека до себе си. А в живота следва старата максима: "С упоритост всичко се постига!".

Леда Трифонова: Хора, излезте от черупките!

Докато само се оплакваме и търсим далаверата, нямаме бъдеще

- Леда, какво трябва и какво може да се промени в България според теб?

- Много неща са за промяна в България - политици, пътища, образование, здравеопазване, условия на труд, селско стопанство. Мисля, че една проста стъпка, която може да се направи, е да се ограничи вносът на плодове и зeленчуци от други страни, за да може да се изкупуват нашите родни стоки. Но на първо място трябва да се отърсим от този балкански манталитет - ако може по най-лесния начин или чрез далавера да стават нещата. Трябват много труд, дисциплина и постоянство, за да се променят нещата, които не ни харесват. Много добре знаем да се оплакваме, но трябват и действия. Не трябва да се оставя всичко за последния момент, както повечето от нас правят. Всичко това е много лесно да се каже и всеки го знае, но кой и как трябва да го направи, си остава голямата въпросителна. Затова вярвам, че на първо време промяната трябва да тръгне от нас самите, от нашето мислене. Да излезем от черупките си, да се огледаме към заобикалящия ни външен свят и да се запитаме с какво можем да помогнем.

- С какво те привлече Испания?

- Не съм имала възможността да обиколя цяла Испания, наблюденията ми са главно от Барселона. А този град ме впечатли с космополитната си и шарена атмосфера. Заплени ме и реших да остана. Хората са гостоприемни и усмихнати и се поздравяват навсякъде, дори на влизане в автобус всеки поздравява шофьора. Много е уредено, чисто, няма едно бездомно куче. С други думи - европейска цивилизована страна, в която можеш да откриеш всичко!

- Би ли се върнала в България? Би ли отгледала деца тук?

- На този етап съм много доволна от живота си тук, в Барселона намерих приятели и не смятам да се връщам в България. Там ми е подтиснато и скучно. Съжалявам, че го казвам, но това е моята истина. Смятам да остана тук, но нищо не е гарантирано и е възможно вбъдеще да променя мнението си и да се върна. За отглеждане на деца е прекрасна България и особено малките градове като моя роден Плевен например. Но като пораснат децата и се сблъскат с проблемите, които са последствие от дългогодишното лошо управление - тогава вече става страшно за тях: наркотици, агресия, беззаконие, корупция, безработица. Мислейки за всичко това, желанието моите деца да живеят в България намалява светкавично. Но нали за това са тези протести, затова и аз ги подкрепям, защото искам по-добро бъдеще както за страната като цяло, така и за следващите поколения, в които ще влязат и моите деца. Оптимистка съм и вярвам, че с обединението на всички хора, които имат сходни разбирания, ще се тръгне към прогрес - първо морален и после икономически.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай