Ето менюто на кралицата - бляскава и на 93

Понякога си позволявала кратка езда, но не и шампанско, разкриват служителите й

Ето менюто на кралицата - бляскава и на 93 | StandartNews.com

Елизабет Втора няма да наруши навиците си и по време на социалната изолация, която тя вече прекарва в замъка си Уиндзор, твърдят анализатори на протокола.

По принцип, кралицата никога не си ляга, преди да одобри графика за следващия си ден – до последния детайл. Сега вероятно дава указания на секретарите си как да общуват онлайн с всички, с които би трябвало да разговаря в нормална ситуация без вируси.

„Именно изпипването на всяка дреболия й пести стреса, който се увеличи покрай пандемията. За Нейно величество редът е залог за здрави нерви и вътрешно равновесие“, споделят анонимни източници от двора. Елизабет Втора винаги е била наясно, че трябва да бъде в отлична физическа форма, за да държи здраво юздите на династията в ръцете си. Тя е върла любителка на разходките пеша и никога не пропуска възможността да изведе любимите си кучета от породата корги.

„Сърцето й е здраво, кръвното налягане – стабилно“, хвалят 93-годишната дама служители от Бъкингам. Те разкриват, че тя дори си позволява кратка езда върху седло – не само заради необходимостта от физическа активност, а и защото обожава конете си. И понеже винаги е била твърде динамична, никога не е имала проблеми с килограмите. Дарън Макгреди, бившият готвач в Бъкингам от 1985-а до 1993-а, описва менютата на Елизабет Втора в „Да се храниш по кралски“. Той и досега дава интервюта по темата, обяснявайки, че тя не е променила навиците си от 1953-а година насам – тоест откакто се е качила на престола. Нейните кулинарни навици нямат нищо общо с тези на принц Филип, за когото понякога казват, че живее, за да яде, а не обратното. 

Кралицата не консумира картофи, ориз и макарони. Първата й закуска е от рохко сварени яйца, тост с конфитюр и чай с мляко. Нищо излишно. Свежите плодове, естествено, са преди основното за обяд, което най-често е с птиче месо от кралските екоферми. Дивечът е от горите около извънградските дворци на фамилията.

Рибата също винаги присъства в менюто за столетници – минералите, витамините и протеините са задължителни за нервната система, паметта и обмяната на веществата. Ягодите от кралските градини са любимите на владетелката. Според експерти, те са най-големите врагове на Алцхаймера, който погуби Желязната лейди Маргарет Тачър. Полифеноли има и в натуралния черен шоколад, с който височайшата дама понякога се глези. 

Чаят в 5 часа е важен елемент от британската култура, така че логично е неизменен ритуал. Но Елизабет Втора си позволява само по една шоколодава бисквита и лъжичка мед – никога не злоупотребява с вкуснотиите, категорич

ни са от обкръжението й. Пак от там казват, че зеленият чай е предпочитан от господарката им, защото понижавал апетита й за сладко. Нейно величество не се отказва от коктейлите преди вечеря: джин или дюбоне – прочутият френски аперитив с ухание на треви и хинин. И въпреки че в Уиндзор има изба, която произвежда шампанско, Елизабет Втора никога не рискува с него. Не си прави експерименти и с екзотични продукти и блюда, които са прекалено различни от традиционните.

„Именно дисциплината е нейната тайна. Животът й се гради върху рутина и умереност, които й помагат да се справи с огромния стрес и отговорността. Но тя никога не губи чувството си за хумор и способността да се усмихва. На 93 е все така бодра, кожата й сияе, а очите й светят – защото е предана на своя образ“, твърди спецът по темата Стюарт Майлз.

Нейно величество никога не се излага на слънце – винаги носи шапка или чадър, за да предпазва лицето си от вредните лъчи.  Плажът не я влече, предпочита горите на Шотландия. А докато Елизабет Втора и мъжът й, принц Филип, са в Уиндзор, където лично за тях се грижат само  8 човека, персоналът в Бъкингам дезинфекцира 775-те помещения в лондонския дворец, между които са 19 приемни салона и 52 спални за членовете на кралското семейство и техните гости. 

Засега не е ясно дали през юли и август Бъкингам ще отвори за туристи, както това се случва от 1993 година насам. Обиколката включва парадната и тронната зала, Белия салон, картинната галерия, официалната стълба и градината.

Карантината в Англия е за три седмици, но принц Чарлз и жена му Камила Паркър-Боулз обявиха, че през следващите три месеца ще останат в Шотландия. Те са заключили Кларънс хаус и са се настанили в Бъркхол – резиденцията, която се намира на 19 километра от двореца Балморал, на брега на река Муик, строена през 1715 година. Имението е с 14 спални и малък персонал. Чарлз го наследява през 2002-а след смъртта на баба си. Интериорите са решени в светли тонове и огледални инсталации, които създават илюзията за безкрайност. Трапезарията е в неокласически стил с масивни мебели, а естествено запазени камъни придават натурален шик на стените.

Въпреки положителната проба за коронавирус, Чарлз се чувства добре. Той и Камила, чиято проба е отрицателна, смятали да се отдадат на любимите си хобита – той на градинарството, тя – на рисуване с акварели, двамата заедно – на риболов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай