Дъжд от падащи звезди тази нощ

С просто око ще могат да бъдат видяни до 100 "падащи звезди" на час

Дъжд от падащи звезди тази нощ | StandartNews.com

Звезден  дъжд се очаква тази нощ.  Пикът на метеорния поток Геминиди  ще бъде достигнат  през нощта на 13-ти  срещу 14-и декември. 

Тази година Луната ще е във фаза на растеж, преди първата четвърт. Залезът на естествения спътник на Земята обаче ще настъпи в 23:34 , което ще позволи наблюдения през втората половина на нощта. Така в четвъртък вечерта ще бъде достигнат  максимумът на метеоритния поток  Геминиди .

Това е вторият по големина годишен метеорен поток в звездното небе. Условията тази година са много добри и звездите ще са видими през нощта от петък до събота при ясно време. С просто око ще могат да бъдат видяни до 100 "падащи звезди" на час.

Те са кръстени на съзвездието Близнаци  откъдето  идват" метеорите, място, което астрономите наричат радиант. Този зодиакален знак вечер е над източния, а сутрин - над западния хоризонт.  

Обикаляйки около Слънцето, Земята пресича облака от отломки и затова виждаме този метеоритен поток всяка година около една и съща дата. Геминидите се характеризират с големия си брой, яркост, жълтеникав цвят и късите следи, които оставят зад себе си.  

Смята се, че  те произлизат от облаци частици, разхвърляни в космическото пространство от астероида 3200 Фаетон.   

Геминидите се “зараждат” в близост до звездата Кастор от съзвездието Близнаци, откъдето идва и името на метеоритния дъжд. Падащите звезди, обаче, ще се появяват във всички части на небето. Те са ярки метеори, често болиди, затова привличат вниманието на мнозина любители на звездното небе.Ако не успеете да зърнете падаща звезда тази нощ, утехата е, че до края на годината ни очаква още един ярък звездопад.

Последният метеоритен поток за 2018-а – е на  22-ри декември. Тогава в небето ще имаме възможността да зърнем до около 10 метеора на час. Според поверието, когато видим падаща звезда, трябва да си намислим желание и то ще се сбъдне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай