Джако - потомък на фараонка

Лицето на жена от древен Египет поразително прилича на поп - идола

Джако - потомък на фараонка | StandartNews.com

В света има много музеи, които пазят артефакти от Древен Египет. Но Музеят по естествена история на Чикаго пази експонат, който кара хората да изтръпват. Тук между другите артефакти от времето на фараоните е експонирана и фигура, поразително напомняща Майкъл Джексън. Лицето на жената от древността прилича едно към едно на лицето на известния певец – със същите изпъкнали очи, хлътнали бузи и практически отсъстващ нос. Тази поразителна прилика привлича в музея тълпи от поклонници на певеца.

Дама – двойник от далечни векове

Древният бюст дълго време не е привличал вниманието на посетителите. Той събирал праха в един ъгъл около двадесет години. Но през 2009 г., малко след смъртта на Джако, в пресата започнали да се появяват фотографии на експоната, както и статии за невероятната прилика между певеца и неговата „египетска пра - родителка”. Когато това станало популярен факт, в музея започнали да се събират тълпи от поклонници на краля на поп музиката. След дълго взиране във фигурата, феновете намирали все повече прилики и обявили това за поразителен факт.
Някои от почитателите - фанатици започнали да говорят за реинкарнация. А тези които не вярвали на подобни мистични теории предполагали, че малко след първата си пластична операция Майкъл Джексън е идвал в музея и образа на древноегипетската непозната до толкова го е впечатлила, че той е решил да си "поръча" същото лице.

Всъщност кралят на поп музиката по-скоро никога не е виждал тази фигура. Но за своя клип, сниман през 1993 г. на хита Remember the timе той е избрал тематика от Древен Египет и се е превъплатил пред зрителите в образа на древноегипетски юноша в златни дрехи. Именно това прави чикагският експонат още по-символичен и мистичен в очите на феновете на покойния певец.

Въпреки че от смъртта на Джако са минали почти двадесет години, в музея продължават да идват все нови и нови поклонници на творчеството му, за да погледат „двойничката” му. Заради този повишен интерес, пазачите в музея са забранили на посетителите да се докосват до статуята и даже са я сложили зад стъклена защитна витрина.

Къде изчезна носът?

Особено впечатление на гостите на музея прави липсващия нос на древната жена. Налага се връзката с проблемния нос на Майкъл, който ставал все по-малък заради многократните ринопластики. Този детайл е особено силен при сравняването на двете лица.

Археолозите предложиха няколко версии за това какво е могло да се случи с тази част на лицето на древната фигура.
В много голяма част от египетските склуптури и даже такива от по-близките до нас времена – древно - гръцките или римските са с напълно отчупени или силно повредени носове. Това е много често срещан дефект. За срам на човечеството, много често тези повреди се дължат на действията на ранни поклонници на други религии като християнство или ислям, които осквернявали подобни статуи, за да покажат своето пренебрежение към езичеството и идолопоклонничеството.
Друго обяснение за липсващия нос на статуята е, че не е нарочно повреден. Много от древните статуи се изваждани от археолозите изпод огромни количества отломки и пясък. Така че няма нищо чудно, че част от артефактите са останали без носове, както и без други части от телата им - уши, ръце, крака.

Историята на знаменития експонат

Подробни сведения за произхода на тази фигура и коя е жената изобразена на нея няма. Известно е само, че е изработена в периода на Новото Царство - от 1 550 до 1050 г. преди Христа. Това означава, че бюстът е бил създаден по времето, когато Египет е или под властта на младия фараон Тутанкамон или на Рамзес II.
Този станал така неочаквано известен артефакт е докаран в Чикаго от Кайро в края на ХVІІІ век и е станал част от неговата египетска колекция. Официално е изложен в зала на музея едва през 1988 г., когато е организирана мащабна експозиция посветена на Древен Египет.

Избягвайки тези официални факти поклонниците на Майкъл Джексън все още търсят връзка между поп идола и древноегипенската му двойничка от музея.
Кралят на поп музиката с неговата странна ексцентрична личност винаги е възбуждал въображението на младите хора. Те знаят много неща за неговите странности и фобии, които добре се връзват с идеята за преродена древноегипетска принцеса, която покорява с таланта си целия свят и надарена с феноменална памет търси своето „истинско” лице. Всички приказки са разрешени, особено тези, които правят света ни по-богат и пълен с прекрасни герои.

Източник: Културознание

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай