Дядо Коледа, искаме сигурност в здравната система

Дядо Коледа, искаме сигурност в здравната система | StandartNews.com

На инициативата на Стандарт Нюз Ако Дядо Коледа, беше здравен министър се отзоваха и от Националната пациентска организация. Те също ни изпратиха своето писмо с желания в очакване да се случи чудо. Ако и вие имате списък с искания или идеи за реформи в здравната ни система, напишете ги и ги пуснете на адрес [email protected]. Ето и тяхното писмо до здравния Дядо Коледа:

Ако Дядо Коледа беше здравен министър и имахме право на коледен подарък от него, бихме си пожелали да донесе на България дългосрочна стратегия и визия за здравеопазването. Хората у нас се нуждаят от здравна система, в която царят прозрачност и предвидимост, от здравна система, фокусирана върху нуждите на пациента. Те имат нужда от спокойствие и яснота, че необходимите лекарства за терапията им няма да изчезнат внезапно, увереност, че лекарите ще направят всичко възможно за запазване на тяхното здраве и сигурност, че когато и да се разболеят, системата и работещите в нея специалисти и експерти ще се погрижат за тях.

Българският пациент се нуждае от много неща: електронно досие и електронна здравна карта, завършен и гарантиращ правата им Закон за правата на пациента, разширяване на възможностите за лечение в чужбина, пълен достъп до лечение за всяко заболяване.

Проблемите на българския пациент са много. Много са и нещата, които здравната система се опитва да направи и промени, за да се чувства пациентът по-добре. Това обаче очевидно не е достатъчно.

Ето защо всички ние в Национална пациентска организация си пожелаваме за 2013 г. по-малко болни българи, по-малко случаи на лекарска небрежност и лекарски грешки, по-малко случаи на насилие срещу лекари и повече излекувани пациенти. На европейско ниво, пожелаваме си като държава член на ЕС, да бъдат създадени единни и ясни стандарти, които да гарантират достъпа на всички пациенти до ефективно лечение.

Защото здравето е най-голямата ценност и би следвало да е приоритет номер 1 на всяка държава. А българският пациент не може и не иска да бъде изключение от правилото.

Национална пациентска организация

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай