Дядо Коледа идва срещу 1000 евро

Добрият старец разказва вицове и знае всички тайни на домакините

Дядо Коледа идва срещу 1000 евро | StandartNews.com

За да бъде Коледа истинска, белобрадият старец трябва да посети всеки дом и да раздаде подаръци. Често някой от семейството влиза в ролята на дядото с червените дрехи, за да зарадва тръпнещите в очакване малчугани. Не са обаче редки случаите, когато хлабав ластик на брадата, говорен дефект или просто нещо типично за влезлия в ролята на щедрия старец развалят коледната магия. За да се избегнат подобни провали, насреща са фирмите, предлагащи Дядо Коледа под наем. И докато в България подобни услуги са на поносими цени, то в Западна Европа Дядо Коледа излиза доста солено.

В Лондон цената на белобрадия старец зависи от деня на поканата. Освен частни домове, той няма нищо против да зарадва детски градини, училища и дори корпоративни партита. За най-нетърпеливите от 1 до 30 ноември белобрадият старец ще достави радост срещу 208 евро (175 паунда). От 1 декември до 23 декември желаещите да посрещнат Дядо Коледа трябва да платят за неговата компания 238 евро (200 паунда). Бъдни вечер излиза най-скъпо. Тогава посещението му по домовете струва 357 евро (300 британски лири). Разходите се увеличават с още 100 паунда, ако поканата бъде отправена и към едно от джуджетата. В цената влиза 25-минутно посещение в централната част на британската столица, като е възможно оскъпяване заради горивото в зависимост от района. Предвид натоварения график на Дядо Коледа, трябва да се направи предварителна резервация, за да се избегнат разочарования. Плащането на 50% процента от сумата като депозит е задължително. Ако поканата бъде отменена 24 часа преди уговорката, се заплаща цялата сума. Британският Дядо Коледа приема пари в брой, чекове и плащане по банков път.

Френският му колега излиза още по-скъпо. Компанията, която предлага услугите му - "Фет парфет", пише на сайта си, че е сключила договор за партньорство със стареца. Френският Дядо Коледа гостува 30 минути между 20 ч и 01 ч, а тарифата му е 500 евро. В програмата му влиза раздаване на предварително подготвени подаръци, позиране за обща снимка и разказване на анекдоти за присъстващите, които не трябва да бъдат повече от 15 души. За да бъде емоцията пълна, Дядо Коледа ще изненада всички с това, че знае много за тях самите. Посещението в полунощ на Коледа е с цена 1000 евро, като единствено при тази заявка точният час се спазва. Компанията предлага плащане на три вноски без никакво оскъпяване. Съществува и възможност за отстъпка, ако се препоръча на съседи.

Тогава Дядо Коледа може да излезе 5% по-евтино, като максималната отстъпка стига до 20%.

В няколко малки общини във френския департамент Ланд от десетина години Дядо Коледа ходи по домовете на 24 декември, при това безплатно. От тази година това ще се случи и в община Лапуяд в същия департамент. Тричленният екип се състои от доброволци, като включва шофьор, асистент и Дядо Коледа.

В съседна Германия Дядо Коледа може да бръкне съвсем плитко в джоба благодарение на фирма, която наема студенти. Компанията разполага със свои хора из цялата страна. Освен това желаещите да се дегизират като Дядо Коледа не са малко, така че заявки, направени същия ден, също имат шанс. Да наемеш Дядо Коледа от студентската компания излиза 50 евро на час като цената за всеки следващ започващ час е 15 евро. Заплаща се и посредническа такса от 19 евро за частни лица и 29 евро за фирми. Посещение на Бъдни вечер е с 30 евро по-скъпо.

Срещу 55 евро може да се наеме Дядо Коледа в Белгия. Фирмата, специализирана в коледните празници, се намира във Валонски Брабант, но не се ограничава само на територията на провинцията. Предлага подробна информация на сайта си, като резервацията става след предварително попълнен формуляр. Сред изискванията й са подаръците да бъдат предварително опаковани и да бъдат разопаковани в края на посещението на Дядо Коледа, за да се избегнат недоразумения и евeнтуални караници между малчуганите. Фирмата настоява върху всеки подарък да бъде написано името на получателя, за да се спестят неудобствата и старецът да не изпада в конфузни ситуации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай