Дядо Коледа, дай здрави сърца на децата

Дядо Коледа, дай здрави сърца на децата | StandartNews.com

На инициативата на Стандарт Нюз Ако Дядо Коледа, беше здравен министър се отзова и д-р Стоян Лазаров от Националната кардиологична болница. Той също ни изпрати своето писмо с желания в очакване да се случи чудо. Ако и вие имате списък с искания или идеи за реформи в здравната ни система, напишете ги и ги пуснете на адрес [email protected]. Ето и неговото писмо до здравния Дядо Коледа:                                   

Наближава Коледа и дори в мизерната болница, където децата и техните майки прекарват  месеци от живота е някак си по-весело. Може би от елхата, която директора е оставил, а децата са украсили със собствено направени гирлянди или просто от това, че идва време, когато всеки си пожелава нещо за което вярва, че ще се случи?

Отидох да видя Оскар,  момчето със сините устни и сините пръстчета, на което утре предстоеше операция на сърце. То  се движеше трудно и го заварих да чете книга в леглото.

Майка му беше отишла за малко у дома, защото условията в клиниката наистина бяха ужасни  и майките прескачаха до домовете си да се нахранят и изкъпят. Тези от тях, които все пак бяха от София. Малцина можеха да си позволят хотел за тази цел.

Така е всяка вечер.

Седнах на леглото и обясних на Оскар какво ни чака утре.

Той е тук за пети път и вече разбира - голям е. Знае, че това, което му разказвам е важно за него и само така може да живее. Попитах го дали родителите  са му разказвали  за това, и той ме увери и ми кимна с глава. Дори ги е успокоил… Нали  вече бил част от нас, от екипа.  

Попитах го и  какво чете и той ми показа тънката книжка от някакъв френски писател името на когото не запомних и от която ми прочете на глас:

  „Опитах се да обясня на родителите си, че животът е странен подарък.

В началото надценяваме този подарък и мислим, че сме получили вечен живот.

След това го подценяваме и го намираме за гаден, прекалено къс, почти сме готови да го захвърлим.

И накрая си даваме сметка, че не е било подарък, а даден само назаем.

И тогава се опитваме да го заслужим.”

Това ме натъжи... Особено когато го казва едно 12 годишно момче. Когато  след малко го попитах какво иска да си пожелае от дядо Коледа, ако той беше министър на здравето? Отговори ми,  че вече е много изморен и ми дава правото аз да свърша тази работа вместо него. Стиснах ме си ръцете по-мъжки и  загасих лампата.

Когато след малко вече си тръгвах и гледах как снега  затрупва дивата слива пред прозореца на Оскар, видях, че той беше закачил един лист на стъклото на изтърбушената врата. На него имаше писмо до Дядо Коледа:

 „Дядо Коледа, направи за нас децата това, което правиш за  големите!” 

 После видях, че и над леглото на Оскар имаше забоден с игла от спринцовка  лист. С флумастер и много едри букви беше написано: „ Само господ има право да ме  буди”

д-р Стоян Лазаров, НКБ


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай