Дупки по пътищата чупят колите наред (СНИМКИ)

Дупки по пътищата чупят колите наред (СНИМКИ) | StandartNews.com

Десетки коли са пострадали само за ден от дупка на Аспарухов мост

Температурите се повишиха и ледът се стопи. В резултат обаче се появиха множество дупки по пътищата. Десетки коли са пострадали само за ден от дупка на Аспарухов мост, пише Moreto.net. Дупката не е нова, но след снеговалежа от началото на седмицата тя е придобила нови размери. Истинският бум на произшествията е станал вечерта, когато видимостта е била намалена и е било трудно дупката да бъде забелязана и избегната.

"Една след друга колите се нижеха и се чудиха вече къде да спират, всички със спукани гуми, изкривени джанти, даже имаше и кола със счупен преден мост от това. Колоната от коли, пострадали от дупката, беше толкова дълга, че стигаше до входа на Аспарухов мост. Извикахме КАТ, които сложиха конуси, пляскаха се по челата и след 30 минути дойде багер да запуши дупката", пишат чиатели.

Засегнат е и главен път Е-79 край Благоевград.

Дупките се появиха през последните два-три дни след снеговалежа и заледяванията от 3 и 4 януари. От изхода на Благоевград до комплекс „Монца" дупките са около 100. Размерът на дупките по 2-километровия участък е от 20 на 20 см, до двойно по-големи. Дълбочината им е около 3 сантиметра, пише БГНЕС.

„Виновник" за появата им е солта, разхвърляна по най-натоварения участък от Е-79 при последния снеговалеж и последвалите заледявания. Солта топи снега до вода, който след това замръзва и руши асфалтовото покритие. То е положено през 2002 година от италианската фирма „Тодини", рехабилитирала Е-79 в участъка от Благоевград до Симитли.

Износващият асфалтов слой с дебелина 4 сантиметра, положен преди 13 години, вследствие на трафика е изтънял до 2-3 см. На няколко пъти Областно пътно управление е внасяло искане до АПИ за преасфалтиране на участъка, но усилията на Пътната агенция през последните години са съсредоточени в строежа на автомагистрала „Струма"

ЛОТ-2 на АМ „Струма" свършва при Благоевград, така Е-79 си остава единствената и най-натоварена пътна артерия в страната в посока Гърция в участъка до Сандански. От курортния град до ГКПП Кулата се пътува по ЛОТ-4 на автомагистралата. От Областно пътно управление увериха, че още утре започва изкърпването на дупките със студена асфалтова смес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай