Доживотен затвор за убийство на баба

Доживотен затвор за убийство на баба | StandartNews.com



Шумен. Двама членове на известния ромски клан Гюлините ще лежат в затвора за грабеж, придружен с убийството на 88-годишната Айше Мехмедова от новопазарското село Памукчи. Присъдата постанови днес 5-членен състав на Шуменския окръжен съд.


22-годишният Радослав Анков ще лежи в затвора доживот, а 35-годишният Милко Асенов – Маджара ще остане зад решетките 18 години, реши съдът. Темида призна за невинен Иван Асенов – Домузчията, който е баща на осъдения Радослав. Срещу него бяха повдигнати обвинения, че е помагал на двамата при грабежа, придружен с побой и впоследствие довел до смъртта на старицата.


След произнасянето на присъдите на тримата, майката на Радослав, се разплака, а на излизане от залата бащата Иван каза ядосан: “Синът ми е невинен. Отишъл е да краде, но не е убивал”. Роднини на подсъдимите също бяха в залата, а след края на заседанието шумно коментираха постановените присъди пред сградата на съда.
Прокурорът по делото Орлин Куздов коментира, че съдът е постановил справедливи присъдите по отношение на Радослав и Милко Асенов, а във връзка признаването на  Домузчията за невинен, държавният обвинител посочи, че е очаквал осъдителна присъда.

“Считам, че имаше достатъчно доказателства за участието на Иван Асенов в престъплението като помагач. След като се запозная с мотивите, ще преценя дали присъдата по отношение на Иван Асенов ще бъде протестирана по съответния ред пред по-горна инстанция”, каза прокурор Куздов. Той поясни, че само един от тримата – Милко Асенов е оказал съдействие на разследващите, като е посочил къде са захвърлени ръкавиците и маските, използвани при обира.
Престъплението, извършено на 16 февруари миналата година прокурор Куздов определи като изключително жестоко, като припомни, че нападната 88-годишната старица е била абсолютно беззащитна.

Според обвинителният акт въпросната вечер Милко и Радослав били откарани от Иван в дома на баба Айше, екипирани с маски с прорези и ръкавици. Почнали да тършуват в къщата, но като не открили нищо, накарали възрастната жена да се кълне в Корана, че няма скътани пари. След това й нанесли жесток побой и я оставили в безпомощно състояние, като по-късно старицата починала от раните си.

Преди няколко месеца Шуменският окръжен съд отказа за одобри споразуменията, сключени между прокуратурата и тримата роми за 7-годишни ефективни присъди. Тогава магистратите се мотивираха, че в случая се касае за тежко умишлено престъпление - грабеж и убийство и подобна санкция не е адекватна. И тримата от рода на Гюлините са с богато криминално минало и са многократно осъждани за различни противозаконни деяния.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай