Четвъртък,

Домашните любимци ни пазят от депресия

От: Агенция Стандарт -
A
A
A

Ограниченията заради пандемията са сближили повече от всякога хората с домашните им любимци, установиха две мащабни проучвания в САЩ. Животните ни помагат за преодоляване на депресията и тревожността по време на карантина, съобщи МедикълЕкспрес, като цитира Джен Кърин-Маккалък от университета на щата Колорадо.

Повече от 5000 стопани на домашни котки и кучета споделят, че освен че допринасят да се чувстват по-добре, техните домашни любимци им помагат да подържат обичайния дневен режим и така по-лесно да се справят с несигурността и да открият смисъл в живота си. Изследванията са проведени през април от учени от университета на Колорадо, университета на щата Вашингтон, университета на Сан Франциско и университета Пало Алто, пише БТА. Повечето от участниците са жени, които живеят в градове с наложена карантина.

Над 70 на сто от стопаните на кучета, участвали в проучването, споделят, че прекарват много повече време с домашните си любимци заради пандемията, а 42,5 на сто казват, че разхождат кучетата си по-често. Над 60 на сто от стопаните на домашни котки казват, че прекарват повече време с котките си по време на карантината.

Второто изследване е фокусирано върху това как домашните любимци влияят на човешките чувства и как се грижим за животните по време на пандемията.

70 на сто от стопаните на кучета съобщили, че домашните любимци им помагат да намалят усещането за самота и изолация. Повече от половината казват, че кучетата са им помогнали да преодолеят депресия и чувство на тревожност и да намерят смисъл в живота. При стопаните на котки над 60 на сто казват, че животните са им помогнали да потушават пристъпите на страх и депресия и повече от половината - че домашните любимци са им дали усещане за цел и смисъл при самоизолацията.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички