Длъжниците с повече права (ОБЗОР)

Длъжниците с повече права (ОБЗОР) | StandartNews.com

Началната цена на имотите при разпродажба няма да пада под данъчната оценка

При продажба на имущество на длъжници началната цена на търга няма да бъде по-ниска от данъчната оценка. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Предложението е на Реформаторския блок, но беше подкрепено и от опозицията. По време на дебатите в пленарна зала депутатът от БСП Мая Манолова коментира, че към момента не се обслужват редовно 17 хил. ипотечни кредита. Тя подчерта, че с приетите промени в ГПК, ако се стигне до продажба на имотите на тези длъжници, те няма да бъдат продадени "за жълти стотинки". А хората няма да продължат да са длъжници до живот.

Депутатите обаче отхвърлиха предложението на БСП да се ограничат таксите, които начисляват съдебните изпълнители. Не беше прието и предложението на Патриотичния фронт да се ограничат възможностите на банките да събират принудително раздадените от тях кредити само на базата на счетоводни извлечения.

В едномесечен срок от влизането в сила на гласуваните промени, управителят на БНБ и министърът на правосъдието трябва да утвърдят изискванията към Единната среда за обмен на електронни запори, решиха още депутатите. Целта е да се въведе електронен запор на банкови сметки, което значително ще намали таксите, които се събират от длъжниците.

Съдебно решение, постановено в друга държава от ЕС, подлежи на изпълнение в страната, без да е необходимо издаване на изпълнителен лист, гласят още гласуваните промени. Съдебният изпълнител пристъпва към изпълнение по молба на заинтересованата страна въз основа на препис от съдебното решение в другата страна от ЕС, заверено от постановилия го съд.

Депутатите решиха още, че няма да подлежат на касационно обжалване решенията по дела със стойност на иска до 5000 лв. - за граждански дела, и до 20 000 лв. - за търговски дела, с изключение на решенията по искове за собственост и други вещни права върху имоти. Няма да подлежат на касационно обжалване и решенията по дела по редица искове, сред които исканията за издръжка, брачни искове, както и решенията по трудови спорове, с изключение на исковете за заплати и обезщетения по трудово правоотношение за искове над 5000 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай