Понеделник,

Дишаме въздух, два пъти по-мръсен от нормата

От: Администратор -
A
A
A

Близо два пъти над нормата е замърсяването на въздуха в населените места към момента заради мъглите. Това обяви пред БНР експертът Иван Ангелов, директор на Дирекция опазване на чистотата на въздуха към Министерството на околната среда и водите.

Той обясни, че когато хората купуват нискокачествени въглища, те купуват повече, но и на практика замърсяват повече, а няма по-голям ефект от гледна точка на отопление.

Според статистиката повече от половината български домакинства използват твърди горива за отопление, което значително повишава замърсяването през зимата, поясни още Ангелов и допълни, че този вреден ефект може да се намали с до 40 на сто, ако се използват сухи дърва за огрев:

Тези хора, които се отопляват на дърва, могат да използват сухи дърва – това значително намалява емисиите на вредни вещества, не само на финни прахови частици, а при това те са с по-високо енергийно съдържание, защото не се налага да се изпарява естествената влага, която се съдържа в тях.

Тези хора, които се отопляват на въглища, е добре да се запасяват с по-високо калорични въглища защото тези въглища имат по-ниско съдържание на сяра и на пепел.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички