Димитровден: История на празника

На този ден стартира началото на студения сезон

Димитровден: История на празника | StandartNews.com

Православната църква чества Димитровден - деня на Свети великомъченик Димитрий Солунски на 26 октомври.

Димитрий Солунски бил християнин от град Солун. Димитрий е бил отгледан в богато семейство на чиновник. Родителите били тайни християни и отгледали сина си да вярва в Бог, Исус Христос. Самият Димитър заел мястото на баща си, но не скрил религията си. Заради вярата му римският император Максимилиан издал заповед за задържането на Димитрий и хвърлянето му в затвора. В затвора Димитрий благослови младия воин Нестор да се бие с императорския фаворит. И той спечели, което силно разгневи императора. Владетелят заповядал смъртта на Нестор и Димитрий. Тялото на Димитрий било тайно погребано от солунските християни. По-късно над гроба му е построена църква - базиликата "Свети Димитър". 

Празникът има и народни традиции. Димитровден се счита за началото на студения сезон. Хората са казвали: „Св. Георги води лятото, а св. Димитър зимата“. След празника предците ни вече не изкарвали добитъка на паша и не работели на полето. И овчарите празнували началото на почивката. В деня на Свети Димитър се уговарят сватби и годежи

Според народните традиции съботата преди Димитровден е на голяма почит. Нарича се Димитровска събота. Това е една от поменалните съботи, в които се поменават починали близки. Този ден се смята за есенно погребение. Вярващите отиват в църквата за служба и се молят за упокоението на душите на своите починали близки. Освен това е обичайно да се посещават гробове и се раздава в тяхна памет.

Празникът е известен още разпус. Нарича се разпус, защото на този ден се разпускат ратаите и се извършва окончателно разплащане с тях за свършената работа. Също така на този ден започват договорките и за наемането им на работа след следващата година. 

Празникът се свързван и с така наречения полазник заради вярването, че годината ще е такава, какъвто е първият човек, прекрачил прага на дома през този ден.

Според традициите в деня на празника на Св. Димитър не може да се извършва никаква домакинска работа, да се шие или да се преде. Не можете да се занимавате с тежък физически труд. На мъжете било забранено да цепят дърва и да строят. На този ден работа приключват земеделците, животновъдите и строителите. Има традиция да се освещават новите домове като собственикът трябва да раздаде за здраве бял овен.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай