Диетолог: Вредят ли овесените ядки

Какво казва лекарят за тях

Диетолог: Вредят ли овесените ядки | StandartNews.com

Това, което отбелязва диетологът Мария Малтс е, че овесените ядки приготвени като каша са перфектният вариант за закуска.

Специалистът подчерта, че продуктът е богат на разтворими фибри, които подхранват полезните бактерии в червата и намаляват нивата на холестерола в кръвта. Овесената каша също съдържа магнезий, който помага за отпускане на мускулите и намаляване на нивата на стрес, и желязо, което е необходимо за правилното кръвообразуване.

„Пълнозърнестите овесени ядки са особено здравословни. Обуздават глада поради съдържанието на бета-глюконати и намалява нивото на „лошия“ холестерол“, подчерта експертът.

Вреда от овесените ядки 

Диетологът обаче не препоръчва да се злоупотребява с овесените ядки, както и с кашата, приготвена от тях. Според нея продуктът съдържа фитинова киселина, която извлича калция от костната тъкан. Освен това овесените ядки не се препоръчват за хора с непоносимост към глутен, в противен случай те могат да получат стомашни проблеми.

"Ако ядете твърде много овесени ядки (повече от една порция на ден и за дълго време без почивка), тялото ви ще започне да изпитва недостиг на калций. Овесената каша съдържа специално вещество - фитинова киселина, което инхибира усвояването на калций в червата. В допълнение, излишъкът от тази киселина води до измиване на калций от костите", казва още специалистът.

Лекарят припомня, че все пак не трябва да се пренебрегват ползите от овесените ядки.

Овесените ядки намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, тъй като са богат източник на антиоксиданти. Проучване, проведено в Харвардския университет, показва, че хората, които редовно ядат овесени ядки, са по-малко податливи на сърдечно-съдови заболявания. 

Благодарение на съдържанието на разтворими фибри, овесената каша помага за понижаване на нивата на холестерола в кръвта.

Овесените ядки помагат да контролирате теглото си. Те насърчават освобождаването на хормона холецистокинин, който контролира човешкия апетит и предизвиква чувство на ситост в тялото ни. 

Овесената каша съдържа бета-глюкан, който стимулира имунната система и в резултат на това повишава устойчивостта на организма към различни видове инфекции.

Овесените ядки стабилизират нивата на кръвната захар. В резултат на високото съдържание на разтворими фибри в овесените ядки, захарта навлиза по-бавно в кръвта.

Овесените ядки подобряват ефективността на вашите спортни тренировки. Те са отличен източник на протеини и въглехидрати. Яденето на овесена каша за закуска преди тренировка ще ви помогне да постигнете по-добри спортни резултати.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай