Десет минути паркинг без пари

Десет минути паркинг без пари | StandartNews.com

Наесен разширяват синята и зелената зона

Софиянци няма да плащат за паркинг в центъра, ако искат да си оставят детето в забавачка или да си купят цигари и сандвич. Колите ще могат да спират безплатно до 10 минути. Промяната трябва да влезе в сила от есента, предвижда Столична община. Улеснението е и за шофьорите на автомобили, които зареждат магазини. Гратисният талон за синя и зелена зона ще бъде раздаван от служители на Центъра за градска мобилност. Той ще е за многократна употреба, обясни общинският съветник Зафир Зарков.

Гражданите ще трябва да въведат датата и часа на паркиране и ще поставят талона на предното стъкло на автомобила.
Общината ще даде евтини годишни винетки и на квартирантите от центъра.

В момента това право имат само столичани с постоянен адрес. Те плащат 100 лв. за паркиране в зелена зона и 150 лв. - в синя. Обмисля се да отпадне и покачването на тази такса за втори и трети автомобил. Ако в едно жилище коли имат съпругът, съпругата и детето, те ще имат право на три годишни стикера. Ако обаче един човек има две или три коли, той ще може да купи стикер за евтино паркиране само за един от тях, а останалите ще паркира на улицата пред жилището си по общия ред за съответната зона - 1 лв. на час за зелена зона или 2 лв. на час - за синя.

В същото време общината най-вероятно ще разшири обхвата за платено паркиране. "На граничните места се получава струпване на автомобили и от районните кметове и граждани има натиск да се разширят зоните", обясни Зафир Зарков. Той даде за пример долната част на квартал "Лозенец", която е близо до центъра, както и пазара "Димитър Петков". Точно как ще бъдат разширени зоните, ще бъде решено наесен.

"До дни ще представим на публично обсъждане новата наредба за организация на движението в София, която ще изчисти редица неясноти, натрупани в годините", обясни председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Наредбата се очаква да бъде приета през ноември. Герджиков посочи, че Столична община ще се възползва от последните промени в Закона за обществените поръчки, които й дават право да възложи директно на собственото си дружество "Център за градска мобилност" контрола по паркирането в града. Така ще бъде заобиколено решението на Административния съд, с което беше отменено вдигането на колите с паяци от ЦГМ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай