Депутат на Слави пише стихове за група Жигули

Ивайло Вълчев е автор на текстовете за оригиналните песни в новия филм на Виктор Божинов

Депутат на Слави пише стихове за група Жигули | StandartNews.com

Шестима първокласни актьори яко се кефят като рокаджии ветерани в новия филм на Виктор Божинов „Голата истина за група Жигули“. Михаил Билалов (Фори), Филип Аврамов (Васо), Димитър Рачков (Киша), Герасим Георгиев-Геро (Пухи), Лилия Маравиля (Дарин Дардо) и Ирини Жамбонас (Соня) са неустрашими като някогашни музиканти, разделени от живота и събрани след няколко петилетки от икономическия диктат на новото време. Те отново стават съдружници по неволя заради Лиза – младата Климентина Фърцова от „Белези“. Дъщерята на Фори мечтае да учи в Кралската академия в Лондон, но парите в семейството не стигат за подобен образователен лукс. И бандата се обединява като в доброто, а може би и не дотам добро старо време, за да помогне на авера си – следват приключения и истински концерт, сниман в Бургас с автентични меломани като публика. „Беше адреналин, който не може да се сравни с нищо друго“, коментира Ваня Николова, която е автор на сценария заедно с Нели Димитрова. В другите роли са Август Попов (Боби Чаев) – който пък е меценат, готов да плати за персонален концерт, Параскева Джукелова (Марина), Илиана Лазарова (Анна – годеницата на Киша), Мая Бежанска – съпругата на Пухи... Автори на парчетата от саундтрака са Петър Дундаков от "Тибетски сърца" и Жоро от "Остава", като задачата им е музиката да носи духа на 80-те,  но да не звучи ретро за съвременните поколения. Автор на текстовете с вечно зелени послания е талантливият поет Ивайло Вълчев, който вече е депутат от "Има такъв народ".

Докато работят по различни варианти на сюжета, Ваня и Нели правят детайлни проучвания сред музикантите от соца, гонейки тоталната достоверност, гарнирана с ретро аромата на младостта. Те питат и разпитват за възходите и паденията в гилдията, за нравите и навиците, за характерите и истериите, обещаващи скандали и крах. Сред хората, които дават полезен акъл, е Ники Качаров - основателят на група "Ера", който днес е енергиен експерт. Лентите назад превърта и Георги Янакиев от „Сигнал“. „Разговаряхме с музиканти, които са минали през целия този процес – и обединяване, и разпадане. Въпреки фикцията, обобщаваме всичко онова, което се случи на няколко генерации, които - осакатени от бруталния преход, се разделиха с мечтите, за да оцелеят“, коментира Ваня Николова.

А сред тези, които репетират със звездите съвсем на живо, е Ева Перчемлиева - мултифункционален музикант, стартирала като оперна дива, вокал и на "Булгара". Всъщност тя е прототип на героинята на Ирини Жамбонас, която създава "Жигули" и стиховете за хитовете. Началото на фабулата я заварва пред премиера в опера.  Именно Ева превръща Ирини Жамбонас и Лилия Маравиля в рок певици. Марияна Добрева от "Силует"също работи с Маравиля. Стоян Янкулов-Стунджи е плътно до екипа край камерите и най-вече като ментор на Герасим Георгиев зад барабаните. Геро е много ритмичен, но никога не е докосвал палка. И когато осъзнава, че само с уроци няма да стане, иска на заем барабаните на Захари Бахаров, инсталира ги на тавана у тях и започва мощно блъскане. Митко Рачков никога не е свирил на пиано и Петър Дундаков започва да го „тренира“ за конкретните песни. Михаела Михайлова-Миша пък учи Климентина Фърцова да се справи с цигулката. Виктор Божинов казва на студентката от НАТФИЗ: „Излизай на „Витошка“ и започвай – иначе няма да разбереш дали си готова“.

Билалов възстановява уменията си с китарата под наставленията на Жоро от "Остава".  Филип Аврамов има своя група, но за да мине от соло китара на бас китара, му помага Сашо Обретенов от „Д2“.  Той запознава приятелите си кинаджии с виртуозните ромски инструменталисти Веско Риков и Riko Band, чиито график е запълнен години напред.  

Поп фолк дивата Камелия не играе себе си – тя е Джина, която е преминала през пика на кариерата си и се опитва отчаяно да е в час с модата. Именно с нея започва и драмата – фронтменът на  "Жигули" Фори се кани да изригне срещу Джина, която иска той да включи рок елементи в новата й продукция, за да се отласне от дъното. Ситуацията е толкова напечена, че героят Билалов кардинално променя намеренията си. Така изкуството е на път да победи бита. Във фабулата не липсва и романс. „Ако няма поръсване с малко любов, тури му пепел“, категорични са и двете сценаристки и цитират световните драматурзи: Човек от любов може да направи всичко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай