Дъждовете пълнят язовир „Огоста”, започна изпускане

Дъждовете пълнят язовир „Огоста”, започна изпускане | StandartNews.com

Монтана. С 20 – 30 см за едно денонощие се е повишило нивото на водата в язовир „Огоста" край Монтана, съобщиха от дружеството „Напоителни системи", което го стопанисва. В момента в езерото са се събрали 380 млн. куб. м. Общият му обем е 506 млн., но той никога не е допускан. По тази причина здравината на стената не е изпитана докрай.

Заради голямото количество вода е започнало изпускане по 70 куб. м в сек. Река Огоста след язовира тече пълноводна, но не е излязла от коритото си. Населението, което живее по поречието, е предупредено за внимание. На собствениците на малки ферми е наредено да изведат животните си на безопасно място.

За едно денонощие над района са се излели големи количества валежи. В село Смирненски са паднали 85 л на кв. м., в Бели брег – 71, в Комощица – 67, в Славотин – 63. Над Монтана е паднал дъжд от 28 л на кв. м, а в Берковица – от 16 л.

Дъждовете повишават нивото и на река Дунав. При Лом реката достигна 560 см, с 60 повече от предишния ден. Очакваме повишение с още 50 см, съобщиха от спасителната служба в Монтана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай