Дават 10% по-високи хонорари до Коледа

Дават 10% по-високи хонорари до Коледа | StandartNews.com

По-високи хонорари и суми по граждански договори ще получат хората през четвъртото тримесечие на годината. Причината за това не се крие във вдигане на възнагражденията от страна на работодателите, а в промяна на Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

За първи път през 2013 г. за доходите от хонорари и граждански договори работодателите няма да удържат 10% авансов данък за изплатените суми през четвъртото тримесечие на годината. Така през месеците от октомври до декември хората ще взимат по-големи суми, но в началото на 2014 г. те ще трябва сами да декларират получените през тази година доходи и да си платят данъците.

Реално през оставащите месеци до Нова година хората ще получават по-големи суми. Така ще може да посрещнат Коледа с пълни джобове. Но в началото на 2014 г., когато банковите сметки са изпразнени по време на празниците, ще трябва да платят наведнъж сериозна сума за данъци. Например човек всеки месец получава по 1000 лв. по граждански договор. За месеците от януари до септември той ползва 25% нормативно признати разходи и върху оставащата сума от 750 лв. работодателят му удържа 10% авансов данък или 75 лв. Така реално за първите девет месеца на година той е получавал по 925 лв. За последните три месеца от годната обаче същият човек ще получава пълната сума от 1000 лв. Но с подаване на годишната си данъчна декларация до 30 април 2014 г. той ще трябва да обяви целия си доход от 2013 г. и сам да внесе в хазната дължимия данък за месеците от октомври до декември. Така той ще трябва наведнъж да плати 225 лв. (3x75 лв.=225 лв.). Ако същите 1000 лв. през цялата 2013 г. се получават като авторски възнаграждения, човек ползва 40% нормативно признати разходи. Така за месеците от януари до септември след плащане на данъците му остават 940 лв. ( данъкът е 60 лв. - 10% върху 1000 лв. минус 40% нормативно признати разходи). През последното тримесечие обаче ще се получава чистата сума от 1000 лв. А през 2014 г. с подаване на годишната данъчна декларация ще трябва наведнъж да се платят 180 лв. за налози.

Същата схема важи и за доходите от наеми, които граждани получават от фирми. Ако хазяин е дал магазин или офис под наем на фирма, през последното тримесечие наемателят няма да удържа авансов данък. А през 2014 г. хазяинът ще трябва сам да сметне дължимия данък и да го внесе в хазната. Например, ако наемът е 1000 лв., хазяинът ползва 10% нормативно признати разходи и върху останалите 900 лв. дължи 10% данък. Така с подаване на годишната си данъчна декларация през 2014 г. ще трябва да плати данък от 270 лв. за месеците от октомври до декември (3x90 лв.=270 лв.).

Тези промени бяха направени от началото на 2013 г., за да се облекчи бизнесът. Фирмите внасят налозите върху възнагражденията извън работната заплата (като хонорари и граждански договори) на тримесечие - до края на месеца след всяко тримесечие. А за четвъртото тримесечие работодателите не удържат авансов данък върху доходите извън заплатата. Тази отговорност се прехвърля на самите работници и служители. Така, ако една фирма има 50 служители, работодателят няма да се занимава с плащането на авансовия им данък за последното тримесечие и ще спести парите за банков превод на налога. Но за сметка на това 50 души сами ще трябва да изчислят данъка си и да намерят време и начин да внесат налога в хазната.

Лекари и нотариуси пускат формуляри до 31 октомври

Нови декларации за авансов данък върху доходите си подават от началото на тази година хората, които сами се осигуряват и плащат данъците си, като лекари, нотариуси и адвокати. Те подават декларации за авансовия данък върху доходите си на тримесечие - до 30 април (за доходите от първото тримесечие), до 31 юли (за второто тримесечие) и до 31 октомври (за третото тримесечие). За четвъртото тримесечие авансови вноски не се правят, а данъкът се плаща направо с подаване на годишната данъчна декларация в срок до 30 април 2014 г. Така до 31 октомври хората, които сами се осигуряват, трябва да пуснат последната декларация образец 4001 за настоящата година и в нея да опишат всичките си доходи за периода юли-септември. А с подаване на годишната си данъчна декларация през 2014 г. ще изчислят и внесат дължимия налог за последното тримесечие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай