Дариха на Видин мощи и одеждите на св. Петка

Дариха на Видин мощи и  одеждите на св. Петка  | StandartNews.com

200-годишнината бе тържествено отбелязана във Видин. От началото на тази година Видинска епархия обяви, че през цялата 2016 г. ще бъдат извършени редица тържества в памет на видния духовник, като кулминацията бе миналия четвъртък и петък. Тогава съборна св. Литургия начело със Светейшия Български патриарх Неофит бе отслужена в катедралния храм на гр. Видин "Св. Димитрий Солунски".

В нея взеха участие митрополити и епископи от БПЦ, гости от Руската и от съседните Сръбска и Румънска православна църква. Специално за празника митрополитът на Ардял (Трансилвания) Лаврентий (Стреза) донесе одеждите на св. Петка-Параскева Търновска, икона на светицата, осветена на честните й мощи, както и частица от мощите на св. Андрей Шагуна, който се чества на 30 септември. Те бяха дарени на Видинска епархия от Молдовски и Буковински митрополит Теофан с благословението на Негово Блаженство Румънския патриарх Даниел. Одеждите на св. Петка се сменят четири пъти в годината по време на специална служба и биват подарявани на различни Поместни православни църкви, особено на местата, където са пребивавали мощите на светицата и паметта й се чества особено силно. Митрополит Лаврентий отправи поздрав от името на Румънския патриарх Даниел към Българския патриарх Неофит и духовенството и миряните на Видинска епархия, както и към цялата БПЦ във връзка с бележитата годишнина. Митрополит Лаврентий изтъкна още, че желанието на Румънската православна църква е братските отношения с БПЦ, както и на двете държави - България и Румъния - да укрепват и занапред.

Между официалните лица в храма бяха зам.- министърът на икономиката Любен Петров, управата на Видин и депутати.
След края на Светата литургия литийно шествие начело с хоругви и духова музика, в което се включиха духовници, държавници, преподавателите и възпитаниците на всички видински училища и много граждани и гости на Видин, тръгна от храм "Св. Димитрий" към мавзолея, издигнат в памет на Екзарх Антим. Пред саркофага на приснопаметния първойерарх Н. Св. патриарх Неофит отслужи кратка панихида за упокоение на душата. "Истински радетел за свободното и независимо духовно, културно и политическо развитие на българския народ, останал завинаги в родната ни история като образец на жертвена отдаденост за делото на българската свобода, ревност в пастирското служение и държавническа мъдрост, отличен богослов, получил образование в някои от най-реномираните по онова време духовни школи, изряден монах и верен син на своя народ", каза Негово Светейшество. Като припомни усилията на Екзарх Антим за постигането на духовна и политическа свобода, свободно и независимо бъдеще и че в зората на българската свобода пак той бе избран да председателства Учредителното народно събрание, Първото велико народно събрание, патриарх Неофит подчерта: "Само личност, съчетаваща в себе си духовните устои на светото Православие с държавническа мъдрост и искрено родолюбие, можеше да оглави първите свободни институции на нашия народ в зората на неговата най-нова история."

Така бяха отбелязани 200 г. от рождението на един великан. Духовен водач, какъвто рядко се пада честта да имаме, защото такива като Антим I се раждат рядко. Но родят ли се - остават завинаги в историята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай