Дъното на Черно море е музей ин ситу

Дъното на Черно море е музей ин ситу | StandartNews.com

Добрич. В рамките на провелата се Кръгла маса в Европейския ден на морето сътрудникът и археолог Преслав Пеев от Института по океанология обяви, че дъното на Черно море е музей ин ситу.

"Във водите на нашето море, но на дълбочина, има изключително запазени кораби. Доказано е, че дори и дървото се съхранява напълно при дълбочина от 150 м. При наше проучване на дълбочина от 323 м северно от Синоп, Турция, открихме именно такъв дървен кораб. Югоизточно от нос Калиакра през 2009 г. попаднахме на двумачтов ветроход, който датираме от втора-трета четвърт на 19 в.

Това е и най-големият ветроход, намиран досега - дължината му е 52 м. През 2012 г., изследвайки трасето на Южен поток югоизточно от Варна, намерихме на дълбочина 115 м едномачтов ветроход с дължина 36 м от края на 18 и началото на 19 век" - разказа Пеев. Той обаче допълни, че трябва да се помисли за опазването на това голямо археологическо богатство на морското дъно, защото на места има поражения и посочи като пример открит източно от Шабла товарен кораб, на който са стояли амфори, но при последваща инспекция съдовете били разбити от тралове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай