"Dancing Queen"- приказка за кралица Силвия

АВВА написали вечния си хит за голямата любов на шведския крал Густав

"Dancing Queen"- приказка за кралица Силвия | StandartNews.com

 

Има музика, която остава като че ли завинаги около нас. Хитът „Dancing Queen”, който звучи вече почти 45 години в изпълнение на групата АВВА е точно такъв. Освен, че е  с прекрасна извисяваща мелодия тази песен има и интересна история. Нейното появяване е свързано с истински принц, очарователна красавица, и, естествено с истинска любов.

През една най – прозаична есенна вечер на 1972 г. Карл Густав, наследникът на шведския престол тръгнал към мюнхенското кабаре Tiffany. Принцът нямал покана , какъвто бил редът и въпреки че имал повече от приличен вид, портиерът отказал да го пусне вътре. За негов късмет в модното заведение бил Вили Дум – ръководител на мюнхенската Олимпиада. Двамата се познавали и Вили поканил младия принц на своята маса. А именно тук вече седяла една очарователна млада жена - фройлайн Зомерлах.

Точно като по приказките –това било любов от пръв поглед. Силвия Зомерлах  била дъщеря на немец и бразилка, красавица и интелектуалка. Тя направо накарала принца да се вкамени от силното вълнение – в нея той разпознал любовта на живота си. Тя била на 29 години, с блестящо образование. Силвия говорела свободно немски, английски, испански, френски, португалски и италянски.

В момента тя провеждала курсове за гидове – преводачи, които щели да съпровождат участниците и гостите на Олимпиадата .

От тази вечер известният до момента бонвиван Карл Густав престанал да обръща внимание на другите жени. Семейството на принца, както и цялото шведско висше общество не било очаровано от неговото ново увлечение. Намирали любовта на принца за неподходяща, не само защото  жената била  от „простолюдието”, сиреч не от кралско потекло,  но и била с три години по-възрастна от него. Голям грях! Но Карл бил повече от сериозен в намеренията си да направи Силвия своя кралица.
През същата есен починал кралят на Швеция Густав VI Адолф – дядо на нашия герой. Неговият внук Карл XVI Густав,  от дете бил загубил баща си. Принцът се възкачил на престола и именно това обстоятелство му помогнало да се ожени за своята любов. Който познава законите в кралските дворове знае, че един принц не може да се ожени без съгласието на двора, но стане ли монарх той решава всичко сам.

1976 г. - сватбата на крал Густав и Силвия

На 19 юни 1976 г. фройлайн Зомерлах станала Нейно Височество кралица Силвия. Сватбата била грандиозна! На тържеството била поканена групата  ABBA, която в това време била на върха на своята популярност. Специално за новата кралица музикантите написали песента Dancing Queen – една любима песен на много поколения влюбени и суперхит на всички времена.

Кралица Силвия и крал Густав днес

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай