Чудо! На Марс вече може да се диша

Експеримент на „Пърсивиърънс“ влезе в историята

Чудо! На Марс вече може да се диша | StandartNews.com

Бъдещите астронавти, пътуващи до Червената планета, могат да „дишат спокойно“! Роувърът на НАСА „Пърсивиърънс“ (Perseverance),  влезе в историята, създавайки кислород от марсианския CO2, написа „Дейли Мейл“, цитиран от БГНЕС.

Шестколесният апарат е на Марс, за да търси признаци на древен живот, да търси вода и да събира проби от марсианската почва и скали, които да донесе на Земята, когато един ден се върне тук. Той също така има за цел редица други научни експерименти, между които такива с помощта на MOXIE (Mars Oxygen In-Situ) – малък златен апарат с форма на кутия, който използва технология с електролиза за генериране на кислород.

По време на първия си тест на Червената планета MOXIE, като част от експеримент за използване на място на ресурсите на Марс, произведе 5,4 грама О2 за час, изтегляйки въглероден диоксид и превръщайки го в кислород. Тази версия е способна да произвежда до 12 г кислород на час или около 288 г на ден. Астронавтите на МКС консумират средно 840 г O2 всеки ден.

„Това е критична първа стъпка към превръщането на въглеродния диоксид в кислород на Марс“, казва Джим Ройтер от НАСА.

Създаден в Масачузетския технологичен институт, MOXIE е построен с топлоустойчиви материали като никелова сплав и е проектиран да понесе температури от 800 градуса по Целзий, необходими за протичането на процеса.

Тънкото златно покритие предпазва на роувъра от увреждане, а бъдещите версии могат да бъдат толкова по-големи, че да могат да захранват ракета.

В първия си опит MOXIE произвежда около 5 грама кислород, еквивалентно на около 10 минути кислород за дишане на астронавт, извършващ нормална дейност.

Инженерите на MOXIE сега ще проведат повече тестове и ще се опитат да увеличат капацитета му. Той е проектиран да може да генерира до 10 грама кислород на час.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай