Чипровските килими в битка за №1 сред Чудесата

Чипровските килими в битка за №1 сред Чудесата | StandartNews.com

София. Чипровските килими упорито напредват към топ 1 на духовното наследство в гласуването за Чудесата на България. В народния вот за топ 10 на новите български предложения за материално и духовно наследство за ЮНЕСКО, организиран от вестник "Стандарт", се включиха хиляди хора. Кампанията се осъществява със съдействието на М-Тел.

Първи в нематериалното наследство са Майсторите на куклите от шума с 55%, втори са Чипровските килими с 41%. Мартеницата е трета с 40%.

На 5 юли "Стандарт" даде старт на голямото национално гласуване за символите от материалното и духовно богатство на страната ни, които искаме да видим под закрилата на ЮНЕСКО като част от световното културно богатство.
Гласуването тече на сайта "Чудесата на България" (www.bgchudesa.com). Българите избират топ 10 между 30 символа от материалното и 30 от нематериалното наследство.

30-те културно-исторически обекта са подбрани от над 150 историци, археолози, общественици експерти в държавната и местната администрация. Вотът ще продължи до края на септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай