Четиривековна мистерия скрита на свещено място у нас

Този край е бил недостъпна зона

Четиривековна мистерия скрита на свещено място у нас | StandartNews.com

Поредното историческо и природно чудо, което не е много известно , нас.

Изключително красиво и свещено място, за което обаче се знае твърде малко.

Десетилетия наред този край е бил недостъпна зона, което е чудесен повод човек да опознае старите му махали с каменни, неподвластни на времето църкви и да се наслади на красиви природни картини.

Това е една мистерия на повече от 4 века - манастирът с дяволите.

По стените на манастир "Свети Георги", известен още като Чуриловския манастир, има стенописи, на които са изобразени дяволи.

"Изобразен е самият човешки живот, занаяти, всички хора и как дяволът ги изкушава. Как човек не трябва да се поддава на тези изкушения, за да може една човешка душа да се спаси. Храмът е обновен през 1585 година", разказа пред NOVA отец Кирил.

Той добави, че няма данни и документи за пътя на създаването на манастира, както и за автора на картините по стените.

"Манастирът се намира в планината Огражден, край село Гега. Мястото е уникално, искаме да го запазим за идните поколения. Да видят, че всичко направено е на ръка", каза още отец Кирил.

Огражден планина се простира в югозападния дял на България и преминава на територията на Северна Македония, където е най-високата ѝ част. Десетилетия наред този край е бил недостъпна гранична зона, което е чудесен повод човек да опознае старите му махали с каменни, неподвластни на времето църкви и да се наслади на красиви природни картини.

Едно такова място е с. Гега. Разположено е на по-малко от 10 км от границата със Северна Македония. 

От стенописите в Чуриловския манастир можете да се запознаете с богатата палитра от случаи на грехопадение и нарушения на 10-те Божи заповеди. Както и със „санкциите“ и мъченията, на които ще ви подложи дяволът, ако сте прегрешили. Така например, на мелничаря, който лъже, Лукавият му връзва воденичен камък на шията, за да му тежи и непрекъснато да му напомня за провинението.

Грешници , които не са се покаяли, биват омотавани във вериги и отвеждани в бездънната паст на ламя-чудовище . Изобразен е пророк  Исая, който много злословил срещу властите. За назидание го нарязали с трион и т.н.

Църквата на Чуриловския манастир представлява масивна каменна сграда. Тя е трикорабна и се отличава с изящните си дърворезби и колоните, изписани в ярки цветове. На втория етаж е женското отделение. Монтиран е специален парапет, през който девойките не можели да надничат, за да наблюдават мъжката част долу.

Идеята е ясна – да няма поводи за изкушения в божия храм. Тук ще откриете следното избледняло изображение - млада жена се оглежда в огледало. И познайте кой ѝ държи огледалото - Дяволът, разбира се!  В миналото стенописът бил придружен с назидателен надпис, който гласял: „Мома, която много се гизди и кичи – дяволът ѝ държи огледалото“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай