Четири обекта ще проучват археолози в Добричко

Четири обекта ще проучват археолози в Добричко | StandartNews.com

За първи път РИМ Добрич прави подводни проучвания на крепостта Кария до фара на нос Шабла

Четири обекта ще проучват археологически екипи през това лято, съобщи директорът на Регионален исторически музей Добрич Костадин Костадинов. Финансирането на разкопките е предимно от общините, на чиято територия са находките и от държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", каза Костадинов и благодари на кметовете и фирмата, като добави, че очаква в най-скоро време и отпуснати средства от Министерството на културата за продължаване на работата на крепостта Залдапа.

"Първият от обектите, които вече започнахме да проучване е крепостта Кария до фара на нос Шабла. Към нас се обърна държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", което изгражда новата естакада до фара. В процеса на строителство на съоръжението, което ще е 470 метра, се натъкнали на артефакти. Проведохме разговори и в резултат на това от 9 май вече работим, като за разкопките фирмата осигури 32 хил. лв." - каза Костадинов. Ръководител на разкопките на крепостта е Боян Тотев. Крепостта Кария е единствената на Черно море и се простира на площ от 2-3 дка на брега на Шабла.

"Тя е уникална, създадена от карийското население, което е предшествало индо-европейските народи. Подобно на гърци и финикийци и те са имали колонии - не много на брой - 15-20 в Средиземноморския басейн, като Кария е единствената колония на Черно море, попадащо в Средиземноморския басейн" - поясни Костадинов.

В плановете на екипа е да приключат с проучванията до средата на юли, след което обектът да бъде предаден на община Шабла за реставрация и консервация. Другият обект отново е същата крепост, но вече под вода, тъй като една част от нея в годините е потънала в морето, като това ще са първите подводни проучвания в района, каза още директорът на добричкия музей. Ръководител на подводната експедиция, което ще е в периода юли-август ще е Асен Салкин.

"За подводните проучвания община Шабла ни осигури 10 хил. лв., като с нас ще работи и клуб "Приятели на морето" - Шабла, като те ще се гмуркат със свое оборудване безплатно и ще ни подсигурят лодка за подръжка", сподели Костадинов.

Екип с ръководител проф. Георги Атанасов ще продължи работата си в крепостта Залдапа край Крушари, където за поредна година община Крушари осигурява 10 хил. лв. Там това лято археолозите ще разкопават базиликите на територията на крепостта. Ново тази година ще е възстановяването на римския водопровод, който е съществувал и е запазен и до днес, разказа още директорът на РИМ - Добрич. Водопродът е осигурявал вода за древния град. С 32 хил. лв., които община Тервел осигурява, екип с ръководител проф. Казимир Попконстантинов ще започне в средата на юни разкопки на късноантичната и средновековна крепост Палматис, която се намира в близост до тервелското село Оногур.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай