Чай от 11 билки е еликсирът на Румен Ралчев

Чай от 11 билки е еликсирът на Румен Ралчев | StandartNews.com

Великият приор на Велик приорат-България пази рецептата като зеницата на очите си

Великият приор на Велик приорат-България Румен Ралчев, който е член и на Магистралния съвет на Ордена на тамплиерите, вчера навърши 63. Трудно е да се повярва, защото той е млад и изпълнен с енергия. "Мъжете се чудят как да си развалят здравето до 45, а след това - как да го закрепят", смее се Ралчев. Казва, че внимава с какво се храни, не пуши и не пие, спортува. Рецептата за здраве е много лимони с лед и мед. Пие чай от специално подбрани от него билки. Ралчев е президент на "Балкан секюрити груп". Масон е от 1991-а година. Достигнал е най-високата - 33-та степен на Стария и приет Шотландски ритуал. Членува във Великата ложа на старите, свободни и приети зидари на България и е нейн велик майстор допреди няколко години. Великият майстор изповядва християнството, женен е и има три деца. Слабостта му е изобразителното изкуство и сам се определя като страстен колекционер.

"Дай сега от "твоя" чай", са думите, които приятелите на Румен Ралчев най-често му казват, когато му гостуват в офиса или вкъщи. И знаят защо искат вкусната и здравословна течност. Ралчев е създал уникален чай от 11 билки, чиxто аромат няма равен. В дните около Еньовден той ги бере със семейството и приятелите си. Изплаква растенията, слага ги на сянка и на много проветриво чисто място. Там изсъхват на малки букетчета, после ги реже и прави сместа в определено съотношение. С нея пълни кутии и силно я пресира, за да не губи аромата си. "Повече от година не държа един чай, защото идва следващата реколта", обяснява Ралчев. Рецептата на чая му обаче е строго пазена марка. Любовта към билките на Ралчев е продължение на тази към цветята. В стилния кабинет на Великия приор е пълно със строени в редица зелени растения. "Моята гордост са различните видове бенджамини, които съм събрал и използвам като естествена завеса към околния свят. Всяко цвете е свързано със спомен или пътешествие", казва Ралчев. В кабинета му има филодендрон трето поколение от Нигерия. Посочва и хилядолетно дърво, почти палма, подарено в чашка за малко кафе - и вече 20 години го гледа. Сред растенията има и Христов венец с червени, бели и розови цветове. "Основният смях, който предизвиквам в приятелите си, е с това цвете, листата на което наподобяват марихуана. Но то е съвсем друго", споделя Ралчев. Страстта му към растенията е предадена от сестра му, която е завършила Селскостопанската академия. "Човек трябва да носи любовта към цветята. Роден съм в къща, живея в къща, обичам цветя и тъй като офисът ни е в жилищен блок, се опитвам да компенсирам с тази градина в кабинета си". Обожава и люляците. Създал е в Родопите цяла градина, в която те не са като храсти, а истински дървета. В София пък Ралчев държи един от рекордите по домашни рози, сред които има високи повече от 5 метра. Дворът на къщата му е от малкото в столицата с цъфтящи магнолии, адаптирани към климата в София. При отглеждането на цветята главен консултант е красивата му съпруга, известната режисьорка Маги Ралчева, която му помага с вродения си усет на естет. Ралчев обича да подарява живи цветя - и то със саксиите. "Това винаги е добър спомен", категоричен е той.

Тибетски нож блести в колекцията от "хладно оръжие"

Уникален тибетски нож е гордостта в "оръжейната" колекция на Румен Ралчев, който лично го е донесъл от там. Хладното оръжие е правено високо в планината, където има особена специфика на изработване на метала. Ножът се ползва в Тибет за колене на якове.
Ралчев колекционира оригинали на мечове от миналото. Сред тях впечатление прави специален ритуален меч от стомана. "Разглеждам нещата като ценен подарък от ценен човек. Не е необходимо мечът да е голям, малък, среден. Обичам да се заобикалям с предмети, покрай които имам хубав спомен. Познатите ми знаят какво колекционирам", казва Ралчев.
Един от най-скъпите му спомени е последният меч, изработен от дългогодишен негов приятел -ковач. "Направих му услуга преди много години. През 2008-а отидох при него и го помолих да ми я "върне" - да ми направи меч по класическата старобългарска технология. Ковачът беше вече много възрастен, ръцете му бяха в обриви от работата с киселини, беше получил алергия. Но направи нещо уникално".

Запален ловец от 45 години

Ралчев е запален ловец и тази му страст датира от 45 години. Почти няма кътче в света, където кракът му да не е стъпвал - пътувал е до страни от цяла Европа, до Африка, Австралия, Америка, Сингапур, Малайзия. Сред ловните трофеи правят впечатление рога от благороден елен - "братчето на световния рекорд". Преди повече от 15 години отстрелял разкошния екземпляр в Балчишко.
"У нас съществуват доста колекционери на африкански животни, но няма реална изложбена зала за подобен тип частна колекция. Поддържането на трофеите - глави, зъби или кожи - е много сложна и скъпа процедура и изисква действително почти ежедневна грижа."

Синът на Пеньо Пенев е любимият му художник

Истинско депо от картини от стари майстори притежава Ралчев. Много са и уникалните пластики. Сам избира произведенията. Любимият му български художник е Владимир Пенев, единственият син на поета Пеньо Пенев. Сред картините се откроява "Пазар на Средиземноморието", рисувана от Антон Митов през 1913 г. Иконите на Великия приор също са изумителни.
"През май подготвяме цикъл от изложби, свързани с историята на България и на рицарството, респективно, тамплиерството в света, отразено в картини. Ще подчиним всичко това на общата концепция - отбелязване с поредица събития 900-годишнината от основаването на Великия орден на рицарите тамплиери", споделя Ралчев.

От малък събира юбилейни монети

Страстта му към монетите е открай време. Сега Ралчев колекционира преди всичко юбилеен тип монети като пълната колекция, издадени от БНБ във времето. "На два пъти Ордена на амплиерите създаде в монетния двор уникални екземпляри на кръгли годишнини", пояснява той.

Искам да се веселя

"Въпреки че вчера навърших 63, не си позволявам да се наблюдавам. Защото, ако човек много се задълбочи в това на колко години става, го сполетява лека тъга. Точно обратното - обичам да се веселя", казва Ралчев. За него рожденият ден е повод за срещи с приятелите, за които през останалото време от годината няма време. "Те знаят кога и къде се виждаме. Има си специфичен протокол - всеки казва нещо, не толкова като пожелание, колкото като послание. Така се предават опит и идеи. Започваме от обяд. Идват приятели от столицата, от провинцията, от чужбина, свързани с масонството и тамплиерството. Водим много интересни разговори, получава се нещо като една голяма кръгла маса", смее се Ралчев. На всеки рожден ден компанията е само мъжка. Вечерта е със семейството. Децата го радват, а съпругата му е истинска муза. "Малките деца и младата съпруга са страхотен стимул за мъжа, който не иска да остарява. Противно на френската поговорка, че ако искаш да живееш спокойно, трябва да си купиш широки обувки и да се ожениш за грозна жена. Тогава нищо не те притеснява. Нека да бъдем всички щастливи и това да е свързано със здраве и късмет", е молитвата на Ралчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай