Чакат Орешарски на Орлов мост

БСП, ДПС и ГЕРБ вадят 80 000 по улиците в София и Пловдив днес

Чакат Орешарски на Орлов мост | StandartNews.com

София. Реч на Пламен Орешарски на Орлов мост чакат днес БСП и ДПС. Премиерът е получил покана от "Позитано" 20 да се включи в митинга за подкрепа на правителството. Той започва в 12 ч. от кръстовището. Ще съберем 50 000 души, шествието ни ще стигне чак до "Плиска", уверени бяха организаторите от БСП и ДПС. Очаква се Сергей Станишев и Лютви Местан да говорят пред множеството. Концерт на открито ще направи Петя Буюклиева.

Паралелен митинг, но на централния площад в Пловдив организира в същия час ГЕРБ. Бойко Борисов свири сбор за поне 25 000 свои симпатизанти. След това вероятно ще рита с "Бистришките тигри" срещу "Локо Пловдив".
В парламента вчера тръгнаха облози кое дерби ще е по-впечатляващо - партийното или футболното, което започва следобед. 3000 полицаи ще следят за реда в София и под тепетата.

Митингите с бонус - шопинг и мач

Политическо дерби с бонус шопинг и мач за митингуващите. Така определиха вчера участниците шествията на БСП, ДПС и ГЕРБ. Основните политически опоненти ще надъхат симпатизанти и членове с партийни речи по време на митинг-концертите, които започват в 12 часа днес в София и Пловдив. БСП и ДПС очакват над 50 000 симпатизанти в столицата. А над 25 000 ще са ГЕРБерите от цяла България под тепетата. Соцлидерът Сергей Станишев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призоваха своите за подкрепа и във Фейсбук. Социалист номер 1 обнови и снимката си в социалната мрежа с такава от първомайския митинг на БСП преди вота. Днес глас за управляващото мнозинство ще извие легендарната Петя Буюклиева. А ансамбъл "Българе" ще подгрее симпатизантите на опозицията. Както бе по предизборната кампания тази година. Над 500 автобуса ще обслужат партийните мероприятия, показват предварителните справки от централите. Средно по 10 рейса от всеки областен град ще потеглят съответно за столицата и под тепетата. Отделно стотици фенове на "Левски" и ЦСКА ще се съберат на националния стадион "Васил Левски" за вечното дерби на България, което започва от 15,15 часа. Футболните фенове и партийните агитки ще се смесят около езерото "Ариана" в столицата. Под тепетата също има спортна интрига.

Там отборът на Бойко Борисов - "Бистришките тигри", гостува на "Локо Пловдив". Отсега се знае, че веднага след политическите скандирания част от социалистите ще отидат на мач. ГЕРБерите също ще се пренесат на стадиона под тепетата. Партийните активистки пък са с настройка да минат по търговската улица на Пловдив и по моловете в София. Така след митингите "за" и "против" членове и симпатизанти ще разтоварят с шопинг и футбол.

От късно снощи на Орлов мост в София и на площад "Съединение" в Пловдив започнаха приготовленията за мащабните политически събития. Началото и за двете мероприятия е насрочено за 12 часа. На подвижната сцена на жълтите павета за радост на червените активисти и поддръжниците на кабинета "Орешарски" ще грейне любимката на социалистите Петя Буюклиева. След музикалната част се очаква пред множеството да застане и лично премиерът Пламен Орешарски. Ораторско майсторство ще демонстрира и лидерът на ДПС Лютви Местан, а за финал поддръжниците на правителството ще аплодират соцлидера Сергей Станишев. Митинг-шествието е под наслов "Да на свободата, Не на омразата" и от Орлов мост ще се отправи по "Цар Освободител" към сградата на Народното събрание и ще приключи на площад "Независимост". Според предварителната информация митингът на управляващите ще има и водещи - известни лица от младежките организации на БСП и ДПС. От "Позитано" 20 е Вероника Делибалтова, а от централата на ДПС са излъчили Илхан Кючук.

Сериозна е и подготовката на антиправителствения митинг на ГЕРБ в Пловдив. Ансамбъл "Българе" ще повдигнат патриотичния дух на множеството там. А сред ораторите за оставката на правителството ще са Цвета Караянчева, Лиляна Павлова и Цветан Цветанов. Финалът на митинга на ГЕРБ е запазен за лидера на партията Бойко Борисов. От ГЕРБ ще обявят и петте провала на мнозинството за петте месеца управление. Днешните митинги и вчера бяха основна тема в парламента. Депутати до последно прозвъняваха структурите по места и даваха инструкции. А след това от БСП и ГЕРБ се виняха взаимно, че се очакват саботажи на събитията. Хората на Борисов разпратиха специално съобщение, че не отлагат митинга си в Пловдив.

"Очевидно е, че това е провокация, която идва от страна на нашите опоненти - БСП и ДПС, които са обзети от панически страх", обявиха от ГЕРБ. Управляващите пък ги обвиниха, че така оправдават предварително слабата подкрепа, която ще получат. "Очакваме да има и спрени автобуси с наши симпатизанти", скочиха ГЕРБери. А от БСП им припомниха как преди 2 години червени рейсове не стигнаха Бузлуджа уж заради отклонено движение.

Във връзка с митингите и много желаещи да пътуват са осигурени извънредни автобуси и допълнителни жп вагони.

3000 щита делят шествие от дерби

Драконовски мерки за сигурност подготвя за днес МВР. Според неофициална информация близо 2500 полицаи ще охраняват партийното шествие на БСП и ДПС и футболното дерби в столицата. 500 униформени пък ще бъдат изкарани и по улиците в Пловдив заради митинга на ГЕРБ. Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов изпрати официално писмо до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев заради съвпадащите събития в София. "Бих искал да изразя своята загриженост от факта, че почти по едно и също време и в непосредствена близост ще се проведат, от една страна - един от най-важните футболни мачове, който по традиция концентрира огромни емоции и привлича хиляди любители на футбола, а от друга - многолюдно политическо шествие", написа Михайлов до вицепремиера.

"Надявам се да бъдат взети необходимите мерки за опазване на обществения ред и създаване на условия за безпрепятственото протичане на футболния празник в Борисовата градина", пише още в писмото на президента на Българския футболен съюз. Федерацията призовава футболните фенове да се въздържат от агресивни прояви, да подкрепят любимия си отбор с чисто футболни средства и да оставят политиката извън стадиона поне в този ден. Митингите удариха сериозно по финансите на ЦСКА, оплака се пред "Стандарт" изпълнителният директор Александър Тодоров. "Не знам кой измисли този митинг по време на мача, но, меко казано, не беше удачно", допълни той. И си пожела повече хора да дойдат днес на дербито, без да обръщат внимание на политиката. Сините също определиха ситуацията като изключително рискова. "Най-безобидна размяна на няколко реплики може да доведе до неконтролирани последици. А след тях ще слушаме политически изводи, заключения и отказ от поемане на отговорност. Ако има последици, вината не е наша", пише в декларацията на феновете.

Сектор "Б": Не искаме война

Не искаме политиците да ни тласкат към гражданска война. Това призоваха от Националния клуб на привържениците на "Левски". Сектор "Б" също както съперниците си от "Г" излезе с декларация срещу митингите, които ще се провеждат на гърба на вечното дерби. "Намираме поведението на политиците за повече от безотговорно и неморално", казват феновете. И добавят: "Убедени сме, че с действията си партиите, обладани от икономическо-олигархични кръгове, целят умишленото предизвикване на масови безредици". Според запалянковците митингът на управляващите е предвиден да се проведе на мястото, на което се събират феновете на ЦСКА. "Докараните с автобуси хора от провинцията биват изсипвани в района на Министерството на земеделието и по бул. "Тодор Александров", където са привържениците на "Левски", обясняват феновете. "Това превръща столицата в "буре с барут"", смятат те.

"Хората като че ли се плашат да идват на мача, като четат за митинги, полиции и така нататък. Притеснени сме. Факт е, продажбата на билети върви много по-слабо в сравнения с последното дерби през октомври. Нямаме друго обяснение", заяви пред "Стандарт" изпълнителният директор на ЦСКА Александър Тодоров.

Бареков на поход срещу автобусната демокрация

24 години от началото на прехода трите партии на статуквото - ГЕРБ, БСП и ДПС, за пореден път ще демонстрират "автобусната" си демокрация. Това обявиха в съвместна декларация лидерите на "България без цензура" и ВМРО Николай Бареков и Красимир Каракачанов. И призоваха симпатизантите си на шествие "Поход за чисти ръце" от 12.30 часа в неделя. "Тръгваме от Моста на въздишките в София на неплатен митинг, а БСП и ГЕРБ ще субсидират българския автобусен бизнес и нашите съграждани със своята "демократична" инициатива - да се делят на протестиращи и контри", заявиха Бареков и Каракачанов.

Те призовават основните политически сили "вместо да демонстрират мускули", да формулират два приоритета като нов изборен кодекс и прекратяване на срамните като размер партийни субсидии и привилегии на властта".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай