Чакат ни 115 дни лято

Това обеща пред Нова тв климатологът и член на УС на БАТА проф. Георги Рачев.

Чакат ни 115 дни лято | StandartNews.com

Оттук насетне можем да планираме почивка - на море, на планина. Лятото ще е топло, сухо и продължително. 115 дни лято обеща пред Нова тв климатологът и член на УС на БАТА проф. Георги Рачев.

И септември ще бъде много хубав и топъл или поне по-голямата част от септември - ще е приятен и подходящ за море и планина.

Лятото е прилича на предишните две - три лета. Обикновено два - три дни вали и после жега дълъг период от време. Дъждовете пък ще са интензивни, може и поройни с опасни явления, заради натрупаното напрежение. В общи линии те ще са бързи, кратки, но големи като количества.

Ще вали обаче основно в Западна България, в източната част на страната ще е идеално за плаж, коментира климатологът. Дъждове се очакват в първия уикенд на месец юли, а той ще бъде типичен месец - най-топлият в годината. Следобедните часове температурите ще са високи. Пригответе се за жеги, които ще са по-малки юли месец, но ще се засилят през август. 

Няма никакви индикации за големи, продължителни тежки високи температури и засушавания тази година. такива каквито през 2003г. в района на Бенелюкс взеха живота на над 70 000 души в рамките на 3 седмици заради горещините, каза проф. Рачев.

За туризма - аз съм песимист. Празничко е. Сега уикенда плажовете са пълни, но това са кратки пътувания - удължения уикенд.

На нас ни трябват не по 1-2 чартъра, а по 50 - 100 чартъра във Варна и Бургас, за да напълним Черноморието, коментира Рачев като член на УС на БАТА. Сбърка министерството.

Главно в рекламата. Положението е трагично.

Туроператорите докарват туристите. Няма го градският туризъм. С нискотарифните  авиокомпании идваха хора, които идваха да хапнат и пийнат, а сега ги няма. Браншовите организации непрекъснато искаме среща с министерството и премиера. Трябва да се обърне внимание на туроператорите.

"Слънчевото и топло и сухо време не предполага наличието на коронавирус в естествена среда. Иначе той си живее в нас - на тъмничко, на влажничко той се чувства добре, но навън няма да се чувства добре", каза Рачев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай