Чака ни топла зима, градусите скачат

Това каза климатологът Георги Рачев

Чака ни топла зима, градусите скачат | StandartNews.com

"Топла зима, с 1 градус над нормата. Валежите ще са нормални. Това сочат сегашните прогнози. 

Все пак нека имаме предвид, че декември е първият зимен месец - посрещаме астрономическата зима на 21 декември, точно в 12 на обяд.", каза пред Марица климатологът Георги Рачев.

"Ще го има целия зимен набор от изненади, но като теглим чертата в края на февруари догодина, зимата ще е по-мека и се надявам да бъде и по-дъждовна. Засега обаче валежи от сняг по Коледа и Нова година са малко вероятни. По-точна прогноза обаче ще имаме в средата на  декември.

В местата над 1500 м вече наваля сняг. Съветвам хората, които имат възможност, да бягат от мръсния градски въздух в планината. Навън вероятността да се заразите от  листата, от кората на дърветата, от пейките, от почвата в парка е в хиляди пъти по-ниска, отколкото в ресторанта, дискотеката, градския рейс. Това е истината. 

При всички положения зимата ще си бъде зима. Ще вали и дъжд,  ще има и сняг. Нищо чудно да има ледени дни, никой не е застрахован. В ниското ще има и поледица, и обледеняване, замръзнали, хлъзгави тротоари, причина за счупени крака и ръце. Нормално е.

Въпросът е, че тези ледени дни ще бъдат по-рядко и тяхната продължителност ще бъде по-малка. Това означава по-топла зима.

Освен топла зима ни очакват нормални валежи. Дори Европейският център за средносрочни прогнози предвижда и малко повече валежи, особено през декември. Практически много от язовирите са в добро състояние. Ако язовирите не се точат, особено тези за водоснабдяване, вода ще има.", каза още проф. Рачев.

 

 

 

 

    

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай