Четвъртък,

Бургас - новата люпилня за кадри

От: Failed to load user -
A
A
A

Освен с големите творци градът се гордее и с атрактивната среда за бизнес

Морската перла вече разполага с две министърки, може да извади и президент

Доскоро Бургас бе познат като люпилня на творци. Сред многобройните таланти, огрели родината от изток, са артистите Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Тончо Токмакчиев и Димитър Рачков, музикалните легенди Райна Кабаиванска, Кичка Бодурова и Тончо Русев, лирични поети като Недялко Йорданов и останалата вечно млада Петя Дубарова, писатели от калибъра на Антон Дончев и поети от класата на Христо Фотев.

Докъм XIV век Бургас е бил малко рибарско селище, а главният на залива град от дълбока древност е бил Деултум - днешен Дебелт. Покачването на равнището на Черно море е довело до постепенното заблатяване на равнината около лимана. Пристанището се е преместило на изток, към съвременния Бургаски залив.

В началото на XX век градът приютява хиляди тракийски бежанци, а впоследствие по време на индустриализацията тук се стичат хора от цяла Странджа. Последните години покрай туристическия бум, икономическото възраждане и ефективното управление на действащия кмет Димитър Николов, градът печели безапелационно славата на добро място за бизнес и живеене. Признанието не е изненадващо - освен че през лятото там е столицата на купона, градът разполага с уютна архитектура, модерна инфраструктура и неповторим колорит. Брутният вътрешен продукт на глава от населението в общината е с 12% по-висок от средната стойност за страната, а безработицата е на минимални нива. От влизането в ЕС през 2007 г. досега общината е получила евросубсидии за над четвърт милиард лева, или 1152 по лв. на човек от населението, която я нарежда втора след Габрово. За нарасналия апетит на чуждите предприемачи говори и започналото този месец изграждане на логистичен хъб от китайски компании на стойност 20 млн. евро и летящия старт на индустриалната зона.

След като напреднаха в стопанско отношение, днес бургазлии изглеждат решени да покорят и държавния връх.
Символично министърът на икономиката Божидар Лукарски избра Бургас да се врече във вечна вярност на любимата си. Да направи сватбата си в града, който е пример за икономически успех, определено е повод за гордост. Зад този тънък политически нишан се задават нови реалности. След като дълги години черноморската перла не бе представена подобаващо по върховете на властта, с изключение на бившия парламентарен шеф Гиньо Ганев и неколцина други, Бургас тази седмица успя да пласира втори министър в кабинета "Борисов". Заелата мястото на Ивайло Калфин, напуснал солидарно с АБВ, социална министърка Зорница Русинова се присъединява към землячката си Ивелина Василева, която отговаря за екологията и околната среда.

Василева е сред най-добре спряващите се министри в кабинета "Борисов" 2. Натрупала е солиден опит първо като регионален мениджър на "Ериксон", впоследствие във ВиК-Бургас, и след 2007 г. като зам.-кмет по евроинтеграцията. Зеленият ресор в правителството е изключително чувствителен и всеки титуляр попада между чука и наковалнята, между натиска на бдителните природозащитници и интересите на индустриалците. Досега Василева умело се справя, което дава увереност на герберите, че бургазлийки знаят как се върти държава.

Пресният министър на труда и социалната политика Зорница Русинова се изкачи с едно стъпало от зам.-министерския пост. Досега тя отговараше за оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", по която вече тръгнаха първите 120 млн. лв.

Русинова заемаше същия пост и в първото правителство на Борисов, и е един от най-подготвените кадри - тя е държавен служител от кариерата и преди е била главен директор на Главна дирекция "Европейски фондове, международни програми и проекти" в социалното министерство. Миналата година светкавично повишение получи и друг бургазлия - Жечо Станков, който бе назначен за зам.-министър на енергетиката. В министерството той скочи като на шега от Общинския съвет в Бургас.

Слабостта на премиера към морския град е очевидна през последните две години той го посещава по-често от всички останали кътчета на отечеството. На голяма част от мероприятията плътно до Бойко Борисов е бургаският градоначалник. Въпреки отричанията на лидера на ГЕРБ, Димитър Николов си остава най-силната възможна кандидатура на партията за президентските избори. На последния вот той за трети път бе избран на първи тур с 84 на сто от гласовете, а подопечният му град се превърна в пример и знаме на европейска България.

Две министърки е едно добро начало за бургазлии, но пък издигането на държавен глава би сложило венец на съвременното възраждане на града.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички